1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България и Гърция ще рекламират заедно агропродукти

България и Гърция ще рекламират заедно агропродукти

Популяризирането ще става както в ЕС, така и в трети страни

България и Гърция ще популяризират заедно продукти по програми на Европейския съюз. Това се разбраха на среща министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и министъра на развитието на селските райони и храните на Гърция  Костас Скандалидис. Гръцкият министър предложи като варианти ние да рекламираме месо и месни продукти, а южната ни съседка – зехтин. Популяризирането ще става както в ЕС, така и в трети страни. Дори в инициативата може да се включи и Румъния, допълни министър Найденов.

Двамата министри се договориха за съвместна среща в Атина през 7 декември т. г., на която се очаква да бъдат поканени и министрите на земеделието на Румъния и Кипър. Целта е да се обсъди обща позиция на страните за бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2013 г. Реформата на ОСП ни изправя пред много предизвикателства, коментира гръцкият министър и посочи, че едно от тях е финансово-икономическата перспектива. Очаква се да има трудни преговори и решения, каза още министър Скандалидис. Затова решихме да бъдем на един бряг и да преговаряме заедно, като намерим обща позиция между нашите страни по конкретни теми, посочи той.

Министър Найденов поиска от гръцкия си колега подкрепа за по-ранното изравняване на субсидиите за България и Румъния. Двамата се разбраха за изграждането на общи поливни системи за земеделието в пограничните райони. Гърция ще ни окаже съдействие за преструктурирането на тютюнопроизводството, обясни министър Найденов. С гръцкия си колега категорично се обявиха против решението на Световната здравна организация за ограничаване на производството на ориенталски тютюни. Това е тютюн, който се търси на световните пазари и се произвежда в двете страни. Решението на СЗО ще засегне поминъка на много хора и в двете държави, коментира министър Скандалидис.

Гърция още ще помогне с добрата си практика по отношение на защитата на узото като традиционна напитка. Те ще споделят опита си, за да може България да защити гроздовата ракия като традиционна напитка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.