1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. България и Катар ще търсят нови възможности за двустранно икономическо сътрудничество

България и Катар ще търсят нови възможности за двустранно икономическо сътрудничество

Министерският съвет одобри позицията на българската страна

Министерският съвет одобри позицията на българската страна и състава на делегацията за втората сесия на българо-катарската междуправителствена Смесена комисия за икономическо и техническо сътрудничество. Форумът ще се проведе на 28 и 29 януари т.г. в Доха под съпредседателството на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и министъра на икономиката и търговията шейх Ахмед бин Джасим бин Мохамед ал Тани.

На срещата ще бъдат обсъдени възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в области от взаимен интерес като търговията и инвестициите, енергетиката, туризма, информационните технологии и съобщенията, транспорта, земеделието и др.

През последните години е налице осезаем ръст на двустранния стокообмен, който през 2012 г. нарасна със 143% спрямо 2011 г., достигайки 8,4 млн. щ. д. За първите седем месеца на 2013 г. българският износ за Катар е на стойност 7,2 млн. щ. д. и се формира основно от арматурни артикули за тръбопроводи и котли, кухненски мивки и оборудване, мебели и сервизи. Вносът е на стойност 2,6 млн. щ. д. – основно полимери на етилена в първични форми. Потенциал за увеличаване на двустранния стокообмен има в сектори като инфраструктура, енергетика, туризъм, по линия на инженеринговите услуги.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.