1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българска марка ракия се открои като световен първенец на конкурса International Review of Spirits

Българска марка ракия се открои като световен първенец на конкурса International Review of Spirits

Стралджанска мускатова получи 89 точки в категорията „Бренди”

Базираният в Чикаго Beverage Testing Institute (Институт за оценяване на алкохолни питиета) постави в челната тройка определяната като ракията на успелите българи - Стралджанска мускатова. Луксозният продукт на Винпром Ямбол получи 89 точки в категорията „Бренди” на конкурса International Review of Spirits на BTI, което е съвсем близо до заелите първо и второ място, получили съответно 90 и 93 точки.

Стралджанска реално се открои като световен първенец в категорията, получавайки допълнително признание за добавената стойност, която дава на потребителите и то на много достъпна цена, чрез сертификата Best Buy. С него луксозната ни ракия задмина по препоръки не само стотиците участници, но и своите конкуренти в челната тройка.

Ето как топ експертите определиха Стралджанска: „Златен цвят на слама. Аромат на сушени кайсии и стафиди, гъвкаво тяло с пикантни нотки на розов пипер и полъх от бели цветя. Завършек с акцент на минерално масло”.

Ревюто на всеки оценен продукт пък завършва с една заключителна дума. Родната изискана ракия е определена като - Stylish (стилна, изискана), която дума предизвиква истинска патриотична гордост у всеки!

Престижният Beverage Testing Institute (BTI) от 30 години успешно гради репутация на независим и коректен оценител в света на алкохолните питиета. Дегустациите са слепи (оценителите не знаят името на продукта, който тестват) и се извършват в специална лаборатория на централата в Чикаго, където е помислено за всичко.

Светлината е такава, че да се прецени максимално добре цвета на напитката, а климатичната система и добрата звукоизолация се грижат никакви странични миризми и шумове да не смутят чувствителните сетива на експертите.

Всички те имат статут на гуру в своята област („Бира”, „Вино” или „Високоалкохолни напитки”) и списват колонки в престижни лайфстайл списания от рода на GQ, пишат книги за производство на алкохол, а за изключително развития им усет към живота говорят техните хобита – ветроходство, писане на музика и обикаляне на света в търсене на нови и качествени питиета.

Понякога сред експертите на BTI са поканени да се наредят и външни високо квалифицирани професионални дегустатори, които обаче са добре информирани и подготвени да извършват тази дейност. Всички външни дегустатори преминават допълнително курс на обучение, а уменията им се тестват преди реалните дегустации, чрез предварителни слепи тестове по прецизната методология на BTI.

Обученията се ръководят и проследяват от директора на BTI Джералд O'Кенард. Самият той изпрати лично своите поздравления за успехите на българската ракия, като сподели, че не за първи път те надминават очакванията на панелистите и заслужено се нарежда в Топ 3 в света, отбелязва агенция "Фокус".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.