1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Българската продукция е най-търсената на борсата за плодове и зеленчуци в петричкото село Кърналово

Българската продукция е най-търсената на борсата за плодове и зеленчуци в петричкото село Кърналово

Сред най-предпочитаните са кайсията и динята

Българската продукция е най-търсената на борсата за плодове и зеленчуци в петричкото село Кърналово, въпреки че цената е малко по-висока от вносната продукция, каза за радио ‘‘Фокус’’  Петър Андонов, управител на борсата.

Той уточни, че сред най-предпочитаните са кайсията и динята. Цената на едро за килограм българска продукция е съответно 1.20 лв. за кайсията и 0.55 лв. за динята. Гръцките кайсии се предлагат за 0.80 лв., динята за 0.40 лв. Хубавата праскова в момента върви за 0.60 лв., меката за 0.30 лв. Килограм домати в момента се предлага за 0.60 лв.

„Допреди 2-3 дни доматите се предлагаха за 0.90 лв., но тъй като пазарът е преситен в този сезон цената падна надолу, тъй като стоката се разваля и търговците се ориентират към сваляне на цената”, каза Андонов. Килограм краставици на борсата в Кърналово върви за 0.60 лв. - 0.70 лв. В момента зелето е хит. „Независимо какво е. Цената му достига до 0.70 лв. През този период миналата година килограм зеле се продаваше за 0.05 лв. - 0.10 лв.” , каза Андонов. Според него, причина за високата цена е фактът, че го няма като асортимент.

„В момента се търси зеле - от Македония или от Албания. Дори група търговци са се ориентирали да внасят заедно от Албания, защото няма нито българско, нито гръцко зеле. Това дава отражение на цената", категоричен е Андонов.

Чушката „Капия” е до 0.90 лв. – 0.95 лв., хубавата червена чушка е от порядъка на 1.20 лв. за килограм на едро. На борсата в Кърналово започват да се появяват и пъпешите. Килограм пъпеши струва 0.80 лв., уточни управителят на борсата. Най-ниска е цената на картофите. На едро цената е около 0.25 лв. Тази година има много голямо предлагане, каза Андонов.

Срината е и цената на магданоза и копъра, тя е от порядъка на 0.10 лв. – 0.15 лв. за връзка. Морковите се търгуват за 0.65 лв. - 0.75 лв. Тази година дълго време се е задържала висока цената на тиквичките от порядъка на 0.70 лв. - 0.80 лв. за килограм. Сега вече е на 0.30 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.