1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Беларус забранява вноса на западни храни

Беларус забранява вноса на западни храни

Всички вносители, производители и търговски вериги са получили нареждане да заменят продуктите, които не се произвеждат в Беларус, със стоки от приятелски държав

В отговор на последните санкции от страна на Запада, Беларус въвежда ембарго за хранителни стоки от Европейския съюз, Съединените щати и други държави. Забраната влиза в сила на 1 януари.
 
Ответната мярка на Минск се отнася за месо, млечни продукти, зеленчуци, плодове, захарни изделия и сол от целия Европейски съюз, САЩ, Канада, Великобритания и Норвегия. От правителството съобщават, че списъкът със забранени за импорт продукти може да бъде разширен.
 
"С оглед на непреставащите опити на Запада да упражнява нелегален натиск срещу нашата страна, като налага санкции, ние предприемаме съответните мерки", се казва в съобщение за медиите. Всички вносители, производители и търговски вериги са получили нареждане да заменят продуктите, които не се произвеждат в Беларус, със стоки от приятелски държави. От забраната, "в интерес на беларуските граждани" са изключени някои продукти, като например бебешки храни.
 
Санкциите на Запада бяха наложени след оспорваните президентски избори през август 2020 година, за които има сериозни съмнения, че са били манипулирани в полза на държавния глава Александър Лукашенко. От европейските и американските санкции са засегнати членове на правителството, както и организации и компании. Новите мерки бяха наложени през миналата седмица заради ситуацията с бежанците по границата с Полша. 
С налагането на ембаргото Лукашенко следва примера на руския президент Владимир Путин, който през 2014 година забрани вноса на храни от Запада, след като ЕС и други държави обявиха санкции срещу Москва заради кризата в Украйна и анексирането на Крим. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.