1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остана цената на брашното в периода 6-13 август

Без промяна остана цената на брашното в периода 6-13 август

Средната цена на дребно на продукта в големите търговски вериги остана 1,00 лв./кг.

През наблюдавания период (6 – 13 август 2014 г.) средните цени по веригата на предлагане на брашно тип „500” в страната са без съществена промяна спрямо предходната седмицa, показва редовният седмичен ценови анализ на ДКСБТ.

 

Средно за страната, цената на едро на брашното се понижава с 1,2% спрямо предходния седмичен период, до 0,83 лв./кг. По области, продуктът се търгува на едро в ценовия диапазон от 0,61 лв./кг (Враца) до 1,00 лв./кг (Варна). В тринадесет области се отчита седмично поевтиняване на брашното, основно в рамките на 1 – 5,7%, а в Силистра и по-чувствително – с 12,9%. Леко повишение на цените се наблюдава в три области – с 1,3% във Велико Търново и Стара Загора и с 1,2% в Монтана.  

Средната цена на дребно за страната на брашно в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,00 лв./кг. По области, цените на продукта в тези обекти варират от 0,90 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (Перник). Изменение на цените спрямо предходната седмица не се наблюдава.

При търговията на дребно с брашно „тип 500” в другите търговски обекти (ДТО) средната стойност за страната се задържа на нивото от 1,06 лв./кг. В по-малките магазини продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,00 лв./кг до 1,17 лв./кг (Разград). Седмична промяна на цените се регистрира единствено в София – понижение с 2,8%.  

Цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,06 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пазарджик - 0,17 лв./кг. В областите Търговище и Перник цените на брашното в малките магазини са малко по-ниски от тези в ГТВ, съответно с 0,01 и 0,02 лв./кг.

Маржът между цените на едро на брашното и тези на дребно е средно 0,17 лв./кг за големите вериги и 0,23 лв./кг за по-малките магазини, като най-голяма разлика се регистрира във Враца, съответно 0,38 лв./кг за ГТВ и 0,49 за ДТО. В областите Варна и София, цените на дребно в големите супермаркет.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.