1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават средните цени на брашно тип „500”

Без промяна остават средните цени на брашно тип „500”

Цените на продукта са в диапазона от 0,60 лв./кг в Стара Загора до 1,08 лв./кг в София

По данни на ДКСБТ през периода 13 – 20 декември 2017 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната се задържат на нивата от предходната седмица.

По тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,60 лв./кг (Стара Загора) до 1,08 лв./кг (София). В шест от областните центрове се отчита седмично повишение на стойностите в рамките на 1,0% – 11,8% (най-значително в Благоевград), докато в други четири брашното поевтинява с между 1,6% и 6,6% (Силистра). Тези разнопосочни колебания се компенсират и средната цена на едро на брашното за страната се запазва на ниво от 0,79 лв./кг.

През изтеклата седмица средната цена на дребно на брашното за страната в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,00 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) – 1,05 лв./кг.

По области, цените на дребно на продукта в големите супермаркети са в интервала от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово и Ловеч) до 1,07 лв./кг (Пазарджик), като единствено в Разград е регистрирано изменение на седмична база – повишение с 2,0%.

В другите търговски обекти цените на брашното варират от 0,95 лв./кг (Велико Търново и Ловеч) до 1,15 лв./кг (Разград). Седмично изменение на цените по области е регистрирано само в област Русе, където продуктът поскъпва с 0,9%.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е налице в Разград – 0,13 лв./кг. В областите Търговище и Стара Загора цените на продукта в ДТО са с 0,02 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ, а във Варна разликата в тази посока достига до 0,07 лв./кг.

Маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,21 лв./кг за големите търговски вериги и 0,26 лв./кг – за по-малките магазини, като продължава да е най-голям в Пловдив – 0,41 лв./кг за ГТВ и 0,44 лв./кг за ДТО. В област София цените на дребно в ГТВ са с 0,09 лв./кг по-ниски от тези на едро за същата област.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.