1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500”

Без промяна остават средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500”

Търговията с продукта на тържищата е в ценовия диапазон от 0,60 лв./кг в Стара Загора до 1,05 лв./кг в София

По данни на ДКСБТ през периода 25 октомври – 1 ноември 2017 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната се задържат на нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното за страната остава 0,79 лв./кг. По области, търговията с продукта на тържищата е в широкия ценови диапазон от 0,60 лв./кг (Стара Загора) до 1,05 лв./кг (София). В девет от областите се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения в границите от -3,9% (Ловеч) до +7,7% (Хасково).

При търговията на дребно с брашно тип „500” средните цени за страната остават 1,00 лв./кг за големите търговски вериги (ГТВ) и 1,05 лв./кг за другите търговски обекти (ДТО).

Предлагането на продукта в големите супермаркети е в ценовия диапазон от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч) до 1,09 лв./кг (Пловдив), като не е отчетено изменение на цените на седмична база.

В по-малките магазини цените на дребно на брашното варират от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Разград), без отклонения на стойностите по области спрямо предходния седмичен период.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Разликата между двата типа цени е най-голяма в Разград и Пазарджик – 0,13 лв./кг. В областите Варна, Плевен, Стара Загора и Търговище  цените на продукта в големите магазини са с между 0,01 лв./кг и 0,07 лв./кг по-високи от тези в ДТО.


През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,21 лв./кг за големите търговски вериги и 0,26 лв./кг – за по-малките магазини, като най-голям е за ГТВ в Пловдив – 0,44 лв.кг, а за ДТО – във Враца – 0,49 лв./кг. В област София цената на дребно в ГТВ е с 0,06 лв./кг по-ниска от тази на едро.


През изминалия м. октомври 2017 г. пазарът на брашно тип „500” в страната е сравнително спокоен. Средно за страната, към края на м. октомври цената на продукта на едро и на дребно в ГТВ остава без промяна спрямо нивото отпреди един месец, докато тази на дребно в ДТО се повишава с 1%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.