1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават средните цени на едро на бялата кристална захар

Без промяна остават средните цени на едро на бялата кристална захар

Продуктът се търгува в диапазона от 1,27 лв./кг в Бургас до 1,71 лв./кг във Враца

По данни на ДКСБТ през периода 1 – 8 юни 2016 г. средната цена на едро на бяла кристална захар за страната остава без промяна спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти отбелязват леко покачване.

Средната цена на едро на захарта за страната се запазва на ниво от 1,44 лв./кг. По области, продуктът се търгува на цени от 1,27 лв./кг (Бургас) до 1,71 лв./кг (Враца). Седмични изменения на цените се наблюдават в десет области, като в Плевен, Хасково и Бургас захарта поевтинява в рамките на 1,4 - 2,3%, а в останалите области – поскъпва с между 0,6% и 7,2% (Сливен).

При средната за страната цена на дребно на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита повишение с 1,3% спрямо предходния седмичен период, до 1,57 лв./кг. По области, предлагането на продукта в големите супермаркети е на цени от 1,42 лв./кг (Кърджали, Стара Загора и Хасково) до 1,75 лв./кг (Пазарджик). В сравнение с предходната седмица, в единадесет области се регистрира повишение на цените на захарта в ГТВ с между 3,4% и 6,9% (София), а в други пет – понижение от 1,3% до 6,9% (Шумен).

В другите търговски обекти (ДТО) цените на захарта варират от 1,53 лв./кг до 1,95 лв./кг, съответно в Стара Загора и Пазарджик. Седмични ценови отклонения се регистрират в осем области, като при всичките е налице поскъпване на продукта, в границите от 0,6% до 17,6%, най-значително в Смолян. В резултат, средната цена на дребно на захарта в по-малките магазини се повишава с 1,8% на седмична база, до 1,68 лв./кг.

Средно за страната, през наблюдавания период цените на захарта в ДТО са с 0,11 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като най-голяма разлика в тази посока се наблюдава в Хасково – 0,28 лв./кг. В областите Габрово и Ловеч цените на захарта в по-малките магазини са по-ниски спрямо тези в големите търговски вериги с 0,02 лв./кг, а в област Търговище - с 0,07 лв./кг.

Маржът между цените на едро на захарта и тези на дребно е средно 0,13 лв./кг за ГТВ и 0,24 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава за големите супермаркети в Плевен – 0,35 лв./кг, а за по-малките магазини – в Пловдив – 0,41 лв./кг. В Кърджали, Враца и Сливен цените на дребно в ГТВ са с до 0,14 лв./кг по-ниски от тези на едро. В област Сливен цената на дребно на продукта в ДТО също е под тази на едро в същата област, с 0,02 лв./кг.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.