1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават цените на брашно тип „500”

Без промяна остават цените на брашно тип „500”

Търговията по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,62 лв./кг до 1,10 лв./кг

По данни на ДКСБТ през периода 8 – 15 октомври 2014 г. средните цени по веригата на предлагане на брашно тип „500” в страната се запазват на нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното остава 0,82 лв./кг. Търговията с брашно по тържищата в страната е в ценовия диапазон от 0,62 лв./кг (Враца) до 1,10 лв./кг (Варна). В пет области се отчита седмично поевтиняване на продукта, основно в рамките на 1– 6,3%, а в Сливен и по-чувствително – с 9,1%. В други пет от областите се наблюдава повишение на цените на едро с между 1,5% (Пловдив) и 6,7% (Ямбол).

Средно за страната, цената на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) се задържа на ниво от 0,99 лв./кг. Предлагането на продукта в тези обекти е в ценовия интервал от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,04 лв./кг. В ГТВ в Бургас, Сливен и Ямбол е налице понижение на стойностите с по около 2%, а в София - повишение с 1%. 

В другите търговски обекти (ДТО) средната цена на брашното остава 1,05 лв./кг. По области, предлагането е в ценовия диапазон от 0,99 лв./кг (Варна и Пловдив) до 1,17 лв./кг (Разград). Изменение на цените в сравнение с предходната седмица се регистрира четири области, като при всичките е налице понижение на стойностите - с 0,9% в Бургас и с 1% във Варна, Сливен и Ямбол.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,06 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Пазарджик – 0,17 лв./кг. В област Търговище брашното се предлага в ДТО на малко по-ниски цени от тези в ГТВ, с 0,01 лв./кг.

През периода на наблюдение цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,17 лв./кг по-високи от тези на едро, като маржът достига до 0,38 лв./кг в Добрич. Изключение са областите София и Варна, където цените на брашното в ДТО са съответно с 0,02 и 0,13 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,23 лв./кг по-високи от тези на едро. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена във Враца - 0,48 лв./кг. Подобно на ГТВ, изключение е област Варна, където цените на дребно в ДТО са с 0,11 лв./кг по-ниски от тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.