1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Без промяна остават цените на рафинираното слънчогледово олио

Цените на едро на олиото се движат в интервала от 2,50 лв./литър до 2,90 лв./литър (Смолян)

По данни на ДКСБТ през периода 6 – 13 юни 2012 г. средните цени на рафинираното слънчогледово олио както на едро, така и на дребно остават стабилни.  

Средно за страната, слънчогледовото олио продължава да се търгува на едро за 2,64 лв./литър. По области, цените на едро на олиото се движат в интервала от 2,50 лв./литър (Русе и Шумен) до 2,90 лв./литър (Смолян). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения, в границите от -1,5% (Разград) до +2% (Благоевград).

Средната цена за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) бележи незначително повишение спрямо предходната седмица (под 1%) - до 2,93 лв./литър. В тези обекти олиото продължава да се търгува в ценовия диапазон от 2,72 лв./литър (Пловдив) до 3,04 лв./литър (Благоевград, Враца и Монтана). В ГТВ в шест области олиото поскъпва, най-значително във Видин и Шумен (с 3,6%). Несъществено понижение на ценовите равнища се регистрира единствено в София – с 0,7%.

Средната цена на дребно за страната на рафинираното олио в другите търговски обекти (ДТО) се запазва на нивото от предходната седмица – 3,01 лв./литър. По области, цените са в интервала от 2,88 лв./литър (Сливен, Шумен и Ямбол) до 3,13 лв./литър (Пазарджик и Пловдив). Седмично изменение на ценовите стойности се регистрира в едва четири от областите – повишение във Варна (с 1,7%), Враца (с 0,3%) и Добрич (с 0,9%), а понижение в София (с 1,6%).

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети  са с 0,08 лв./литър по-ниски от тези в другите търговски обекти, като тази разлика е най-голяма в Пловдив (0,41 лв./литър). И през тази седмица в четири области цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, като разликата достига до 0,11 лв./литър в Благоевград.

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно се наблюдава в Благоевград за големите супермаркети - 0,49 лв./литър, а за ДТО в Хасково - 0,55 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.