1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без съществена промяна остават цените на олиото

Без съществена промяна остават цените на олиото

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за изминалата седмица е 2,47 лв./литър

През анализирания период (7 – 14 март 2012 г.) средните цени на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без сериозни изменения спрямо предходната седмица, като при цените на едро и на дребно в малките търговски обекти се отчита леко повишение, а в големите търговски вериги - слабо понижение отчитат от ДКСБТ.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио за изминалата седмица е 2,47 лв./литър, с 1,2% по-висока в сравнение с предходната седмица. Най-ниски цени на едро на олиото се отчитат в Сливен (2,20 лв./литър), а на най-високи - във Варна и Смолян (2,70 лв./литър). В по-голямата част от областните центрове се регистрира повишение на цените в рамките на 0,4 – 4,8%. Най-чувствително е поскъпването в Благоевград, Бургас, Велико Търново и Сливен (с по 0,10-0,11 лв./литър или между 4,5 и 4,8%). Понижение на ценовите стойности от 0,4% в София до 1,8% във Варна се отчита в пет области.

През последната седмица средната цена за страната на слънчогледовото олио в големите търговски вериги (ГТВ) отбелязва понижение с около 1% спрямо предходния период, до 2,87 лв./литър.

По области, цените на олиото на дребно в ГТВ варират от 2,65 лв./литър (Пловдив и Шумен) до 3,03 лв./литър (Кърджали). Понижение на ценовите равнища се регистрира в седем от областите, най-значително в Пловдив (с 0,35 лв./литър или 11,8%) и Бургас (с 0,17 лв./литър или 5,5%). В ГТВ на 4 области олиото поскъпва, най-съществено в Перник (с 0,15 лв./литър или 5,6%).

При търговията с олио на дребно в другите търговски обекти (ДТО) средната цена за страната е 3,01 лв./литър, с 0,7% по-висока в сравнение с предходния период.

През последната седмица цените на олиото в малките магазини се движат в диапазона от 2,80 лв./литър (Добрич) до 3,27 лв./литър (София). В шест области е налице изменение на ценовите стойности, в рамките на +0,9 до +5,5%. Най-значително е повишението в малките търговски обекти в София (с 0,17 лв./литър или 5,5%) и Шумен (с 0,10 лв./литър или 3,6%).

Средно за страната, цените на слънчогледовото олио в другите търговски обекти  са с 0,14 лв./литър по-високи от тези в големите супермаркети, като тази разлика е най-голяма в Пловдив (0,40 лв./литър). В шест области обаче цените в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, като разликата достига до 0,08 лв./литър в Сливен и Ямбол.

Най–голям марж между цената на едро и цената на дребно отново се наблюдава в Сливен за големите супермаркети - 0,78 лв./литър, а за ДТО в София - 0,72 лв./литър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.