1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без съществена промяна в цената на пилешкото месо

Без съществена промяна в цената на пилешкото месо

През наблюдавания период средната за страната цена на дребно на охладеното пиле е с 0,56 лв./кг по-висока от тази на едро

През периода на наблюдение (7 – 14 октомври 2015 г.) средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо за страната остават без съществена промяна спрямо предходния седмичен период.

Пиле-замразено

Цените на едро на замразеното пиле на тържищата са в границите от 3,82 лв./кг (Плевен) до 4,44 лв./кг (Добрич). В пет области се наблюдава седмично повишение на цените, в рамките на 0,2 – 5,5% (Сливен), докато в други четири продуктът поевтинява от 0,2 до 1,8% (София). Средно за страната, цената на едро на замразеното пиле е 4,04 лв./кг - с 0,3% над нивото от предходния седмичен период.

Предлагането на дребно на замразено пиле в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия диапазон от 4,39 лв./кг (Шумен) до 5,04 лв./кг (Русе). Седмични изменения на стойностите се наблюдават само в три области – понижение съответно с 4,3% и 6,6% в София и Шумен и покачване с 0,4% в Кюстендил. В резултат, средната цена на дребно на замразеното пиле в ГТВ се понижава с 0,4% на седмична база, до 4,69 лв./кг.
През изтеклия седмичен период цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,65 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,22 лв./кг в Бургас до 0,99 лв./кг в Русе.

По области, цените на дребно на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) остават в интервала от 4,54 лв./кг (Стара Загора) до 5,30 лв./кг (Силистра). Седмични изменения на стойностите се наблюдават само в три области – покачване в рамките на 0,8 – 2,1% (Шумен), в резултат на което средната цена на дребно на замразеното пиле в ДТО за страната се повишава с 0,2% на седмична база, до 4,88 лв./кг.

През наблюдавания период средната за страната цена на дребно на замразеното пиле в ДТО е с 0,84 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата варира от 0,25 лв./кг (Бургас) до 1,38 лв./кг (Силистра).
Средно за страната, цената на замразеното пиле в ДТО е с около 4% по-висока от тази в ГТВ.

Пиле – прясно, охладено

Цените на едро на прясно охладеното пиле на тържищата се движат от 4,04 лв./кг (Пазарджик) до 4,67 лв./кг (Варна). Само в три от областите се наблюдават седмични ценови колебания в границите от -3,6% (Пазарджик) до +0,6% (Варна), които се компенсират и средната стойност за страната се запазва на нивото от предходната седмица – 4,42 лв./кг. 

В големите търговски вериги цените на дребно на охладеното пиле са в диапазона от 4,44 лв./кг (София и Търговище) до 5,14 лв./кг (Благоевград). В седем области се наблюдава седмично понижение на цените, като в шест от тях то е с по 1,1%, а в Кюстендил достига 6,1%. Същевременно, в други четири области се отчита поскъпване на продукта в рамките на 2,3 – 8,9%, най-чувствително в Разград и Силистра. Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в ГТВ е 4,77 лв./кг, с 0,4% по-висока на седмична база.

През изтеклия седмичен период цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,35 лв./кг по-високи от тези на едро, като в отделните области разликата в тази посока варира от 0,02 лв./кг в Монтана до 1,06 лв./кг в Пазарджик. В областите Варна и Враца средните цени на продукта в големите супермаркети са съответно с 0,03 лв./кг и 0,04 лв./кг по-ниски от тези на едро.

В другите търговски обекти охладеното пиле се търгува на цени от 4,64 лв./кг в София до 5,35 лв./кг в Габрово, Ловеч и Плевен. Само в София се наблюдава седмично изменение на цената на продукта – понижение с 5,5% (след като през предходната седмица там е регистрирано повишение с 11,1%). Средно за страната, цената на дребно на охладеното пиле в по-малките търговски обекти е 4,98 лв./кг, незначително по-ниска спрямо нивото от предходната седмица (с 0,2%).

През наблюдавания период средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в ДТО е с 0,56 лв./кг по-висока от тази на едро, като най-значителна разлика се наблюдава в Габрово (0,91 лв./кг), а най-малка – във Варна (0,03 лв./кг).
Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 4,4% по-високи от тези в ГТВ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.