1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без значителни изменения остават средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Без значителни изменения остават средните цени на рафинираното слънчогледово олио

Средно за страната, цените на дребно се понижават с 0,4%

През периода 7 – 14 август 2013 г. средните цени на едро и на дребно на рафинирано слънчогледово олио за страната остават без значителни изменения спрямо предходната седмица, съобщават от ДКСБТ.

За наблюдавания период предлагането на рафинирано слънчогледово олио на борсите е в ценовия диапазон от 2,33 лв./литър (Хасково) до 2,85 лв./литър (Варна). В преобладаващата част от областните центрове се наблюдават леки, разнопосочни ценови изменения, в границите от -2% (Бургас) до +1,2% (Пловдив). Средната цена на едро на продукта за страната остава на нивото от предходната седмица – 2,56 лв./литър.

Средно за страната, цените на дребно на слънчогледовото олио се понижават незначително спрямо предходната седмица – с 0,4% в големите търговски вериги (ГТВ) и с 0,3% в другите търговски обекти (ДТО), до съответно 2,86 лв./литър и  3,03 лв./литър.

В ГТВ олиото се предлага на цени от 2,60 лв./литър (Варна) до 3,04 лв./литър (Пловдив и Смолян). Понижение на ценовите стойности се наблюдава в областите Варна и Русе, съответно с 3,3% и 4,6%. Поскъпване на продукта се регистрира в София (с 1,8%) и в Шумен (с 1,9%).

В по-малките магазини слънчогледовото олио се търгува в ценовия интервал от 2,73 лв./литър (Варна) до 3,74 лв./литър (Смолян). Повишение на цените на олиото в тези обекти се регистрира единствено в област Шумен (с 1,8%), а понижение – във Варна (с 0,7%), Търговище (с 3,9%) и Ямбол (с 3,5%).

Средно за страната, цените на олиото в по-малките магазини са по-високи от тези в големите супермаркети с 0,17 лв./литър, като тази разлика е най-голяма в София - 0,43 лв./литър. В областите Пловдив и Ямбол цените на продукта в ДТО са по-ниски от тези в ГТВ, съответно с 0,04 лв./литър и 0,09 лв./литър.

През изтеклата седмица най–голям марж между цените на едро и на дребно на слънчогледовото олио се отчита във Враца за големите супермаркети - 0,59 лв./литър и в Смолян за по-малките магазини - 1,24 лв./литър. В област Варна цените на дребно на олиото както в ГТВ, така и в ДТО, са по-ниски от тези на едро съответно с 0,25 лв./литър и 0,12 лв./литър. Подобна е ситуацията и в област Благоевград, където цените на дребно са по-ниски от тези на едро, както в големите супермаркети, така и в по-малките магазини, съответно с 0,11 лв./литър и с 0,03 лв./литър.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.