1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Без значителни промени остават цените на яйцата

Без значителни промени остават цените на яйцата

Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е средно 0,09 лв./бр.

По данни на ДКСБТ през периода 10 – 17 юни 2015 г. средните цени на едро и на дребно на яйца за страната като цяло се задържат на нивата от предходната седмица. Единствено при средната цена на дребно на яйца – размер М в големите супермаркети се отчита леко повишение.

На тържищата в страната яйцата – размер М се предлагат на едро в ценовия диапазон от 0,12 лв./бр. (Велико Търново) до 0,20 лв./бр. (Монтана), като седмични изменения се наблюдават само в три области – понижение с 0,01 лв./бр. във Велико Търново и Пловдив и повишение с 0,02 лв./бр. в Монтана. Тези леки отклонения не се отразяват на средната стойност за страната и тя се запазва на ниво от 0,16 лв./бр.  

При средната за страната цена на яйца – размер М в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита повишение с 0,01 лв./бр. на седмична база, до 0,25 лв./бр. По области, търговията с този размер яйца в ГТВ е в ценовия интервал от 0,20 лв./бр. (Варна и Шумен) до 0,27 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Разград и Русе). Седмично поскъпване на продукта се регистрира в шест области, в рамките на 0,01 – 0,02 лв./бр. (Търговище и Хасково), докато леко понижение на стойностите се отчита единствено във Варна – с 0,01 лв./бр.    

Средната цена на дребно на яйца – размер L в големите супермаркети остава непроменена – 0,27 лв./бр. Предлагането на продукта по области е на цени от 0,22 лв./бр. (Шумен) до 0,29 лв./бр. (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен, Разград и Русе). Ценови изменения на седмична база се наблюдават в три области – повишение с 0,01 лв./бр. във Варна и с 0,03 лв./бр. в Пловдив и понижение с 0,01 лв./бр. в Хасково.     

През изтеклата седмица средните цени на дребно на яйцата в другите търговски обекти (ДТО) остават без промяна, съответно 0,20 лв./бр. за размер M и 0,22 лв./бр. - за размер L.
В по-малките магазини яйцата – размер М се предлагат на цени от 0,16 лв./бр. (Варна) до 0,24 лв./бр. (Велико Търново, Ловеч и Плевен), като седмични изменения на стойностите се наблюдават само в Разград и София – понижение с 0,01 лв./бр.  

Цените на яйцата – размер L в ДТО варират от 0,19 лв./бр. (Благоевград, Варна и Кюстендил) до 0,25 лв./бр. (Велико Търново, Ловеч, Плевен, София и Търговище). Леко покачване на цените на седмична база – с 0,01 лв./бр., се регистрира в областите Варна и Пловдив, а понижение – единствено в Разград, също с 0,01 лв./бр.   

Средно за страната, цените на яйцата в ДТО и при двата размера - М и L, са по-ниски от тези в ГТВ с 0,05 лв./бр., като най-голяма разлика в тази посока се регистрира за размер М в Пловдив – 0,08 лв./бр., а за размер L – в Благоевград, Варна, Кюстендил и Пловдив – също 0,08 лв./бр.  

Маржът между цените на едро на яйца - размер М и тези на дребно е средно 0,09 лв./бр. в ГТВ и 0,04 лв./бр. в ДТО, като най-голяма разлика се наблюдава във Велико Търново – 0,15 лв./бр. за големите супермаркети и 0,12 лв./бр. за по-малките магазини. В областите Варна и Монтана цените на дребно на продукта в по-малките магазини са с 0,02 лв./бр. по-ниски от тези на едро. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.