Билкарите и гъбарите се притесняват от нестабилния износ на продукцията им и занижените изкупни цени

"Слаб е интересът от външните пазари, което се дължи на пандемията"

Селскостопанската година се оказа трудна за голяма част от земеделските производители. За билкарите обаче климатичните условия не са били такъв проблем какъвто е намалелият интерес от страна на външните пазари. Това е така защото билкарството е основно експортно ориентиран бранш. Още по темата чуйте от председателя на Асоциацията на билкарите и гъбарите Иван Цицелков. 
"Като цяло годината беше добра за събирането на билки, отбеляза той. В началото на пролетта и през лятото имаше валежи, които допринесоха за добрата реколта. Събраха се значително по-големи количества и заради увеличената работна ръка тази година, което е проблем през последните няколко години. Проблемите са със застоя в търсенето в момента. Слаб е интересът от външните пазари, което се дължи на пандемията. Има несигурност на пазара, не е завършила годината и не е ясно как ще продължи."
 Все още се събират диви плодове и добивите от тях се очаква да са по-ниски заради горещините през последните месеци.
"Въпросът е от тук нататък как ще се развие пандемията и дали ще могат да се намерят пазари, тъй като в момента има една тенденция към спад на цените поради слабия интерес отвън.“ 
Спадът в изкупните цени за износ е между 10 и 20% при по-голямата част от билките. А намалялото търсене се очаква да е също с около 20% прогнозират от Асоциацията на билкарите и гъбарите. Положителното за бранша през тази селскостопанска година се оказа това, че обстоятелствата заради кризата накараха доста сезонни работници да се върнат в България.
„Заради пандемията да, много селскостопански работници се завърнаха от Западна Европа и се включиха лятото в събирането на билки. Има тенденция към увеличаване на работната ръка.“ 
Трудностите обаче стават все повече, обяснява Иван Цицелков.
"Основните проблеми в нашия бранш идват от завишените изисквания на външните пазари по отношение на качеството на търсените билки. Сега вече не се търси самата билка като билка, а количеството на активното вещество на тази билка, дали е чиста от пестициди. Има много по-големи изисквания към изнасяните билки."
Според бранша това е една от причините за намалелият износ на билки. За правилното им заготвяне се изисква определена квалификация, каквато повечето сезонни работници не притежават. От Асоциацията планират организиране на курсове и обучения за билкари.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.