1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на свинско месо от ЕС се свива с 20%

Износът на свинско месо от ЕС се свива с 20%

Причината за слабите резултати е по-малкото производство, посочват експертите

През 2023 година износът на свинско месо от Европейския съюз е намалял с повече от 1 милион тона или 20% до 4,2 милиона тона. Година по-рано имаше спад с 14 на сто, показват окончателните данни на Европейската комисия.
 
Причината за слабите резултати е по-малкото производство, посочват експертите. През миналата година в Европейския съюз са произведени 20,6 милиона тона свинско месо, което е със 7% под количеството от 2022 и представлява най-ниското ниво от 18 години насам. В същото време месото отчита чувствително поскъпване, като за година средната цена на тон кланично месо се е покачила с 24 на сто, а стойността на износа е нараснала с 11 % до 2888 евро на тон. Така скъпото месо доведе до отлив на купувачи от трети страни, особено на фона на по-евтини оферти от Съединените щати и Бразилия.
 
Като цяло износът на свинско месо през 2023 година е на стойност 12,2 милиарда евро, което е с 1,6 милиарда по-малко от 2022. С най-голям дял, около 3,6 милиарда, е Великобритания, която е увеличила количеството с 1.5% до 900 хиляди тона. Към Обединеното кралство са доставени предимно свежо, сушено и пушено месо, както и колбаси. 
 
В количествено изражение Китай остава най-големият клиент, като Народната република е внесла 1,2 милиона тона, но това е с една четвърт по-малко спрямо предходната година. Спад при европейските доставки с 23 до 33% има и за други големи клиенти като Япония, Филипините и Южна Корея.
Най-голям износител от Европейския съюз остава Испания с малко над 1,3 милиона тона, но отчита минус 21%.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.