1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. От новите мерки на ЕС Украйна ще загуби над 300 млн. евро

От новите мерки на ЕС Украйна ще загуби над 300 млн. евро

Брюксел предлага въвеждането на засилени мерки за защита с квоти, които могат да засегнат продукти като пилешко месо, яйца, захар, овес, царевица, грис и мед

Новите мерки на Европейския съюз, въведени във връзка с вноса на украинска земеделска продукция, може да доведат до загуби за Украйна, надвишаващи 300 милиона евро. Това заяви началникът на Комитета за европейска интеграция към Украинския агробизнес клуб Олександра Авраменко.
 
Миналата седмица представителите на държавите членки на Европейския съюз приветстваха решението да се удължат с една година спрените вносни мита и квоти върху украинския износ на земеделски продукти. Същевременно Брюксел предлага въвеждането на засилени мерки за защита с квоти, които могат да засегнат продукти като пилешко месо, яйца, захар, овес, царевица, грис и мед.
 
Затова Европейската комисия ще върне вносните мита на тези продукти, ако импортираното количество надвиши средните обеми през втората половина на 2021 и целите 2022 и 2023 година. Допълнително Брюксел ще засили наблюдението на украинския внос на зърно, най-вече пшеница. Решението все още трябва да бъде финализирано. За да влезе в сила, Европейският парламент и Съветът на ЕС трябва да го гласуват.
Така, ако е нужно, от 6 юни Комисията ще може да въведе отново квоти на някои украински продукти, което може да доведе до около 315 милиона евро загуби за Украйна според началника на Комитета за европейска интеграция към Украинския агробизнес клуб. Това не се отнася до загубите на селскостопанските компании, а до краткотрайните валутни приходи за икономиката на страната. С оглед на ограниченията за износ на пазарите на ЕС украинските производители ще трябва да търсят нови пазари за продажби, което ще доведе до по-скъпа логистика. Маржът на доставките също ще намалее.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.