1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Васил Симов: По-ниските цени на царевицата и на фуражната пшеница няма да доведат до поевтиняване на фуражите

Васил Симов: По-ниските цени на царевицата и на фуражната пшеница няма да доведат до поевтиняване на фуражите

Олиото няма да поскъпва, заяви главният изп. директор на Софийската стокова борса

Цените на пшеницата през последната година силно се сринаха. И у нас цените тръгнаха рязко надолу, не само защото има прекалено голямо предлагане на зърно в страната, а и защото цените на международните пазари стремглаво падат. Причините за това са геополитически и от това страдат всички зърнопроизводители по света. Това заяви в студиото на предаването „Брюксел в превод“ по АГРОТВ  Васил Симов, главен изп. директор на Софийската стокова борса.

Той посочи, че се очаква новата реколта от пшеница на Русия да е над 93-94 млн. тона, като обикновена страната произвежда около 70 млн. тона. Украйна леко се съвзема от кризата и за тази година прогнозите са за около 23 млн. тона пшеница, като миналата година са били около 20 млн. тона.

Така че количествата пшеница, добити от Черноморския басейн, ще бъдат големи. Румъния и Турция също са големи производители на пшеница. В България очакваме също добра реколта – около 6 млн. тона. Цялото това производство ще доведе до ниски равнища на цените, каза още Симов.

Най-големите производители на пшеница в света са Китай и Индия, като всяка от тях произвежда над 120-130 млн. тона, заради което внасят по-малко. Така че голямото предлагане на зърно в световен мащаб надвишава търсенето на пшеница. През 2024 г. в световен мащаб ще се произведат около 790 млн. тона, което е ръст в производството. Търсенето също е повишено, но то е с по-малки темпове. Преходните остатъци от една реколта до следваща се увеличават.

По думите на Симов, голямата болка на българските зърнопроизводители е високата себестойност на продукцията и при цени под 200 долара на тон те не могат да покрият разходите за производството.

При царевицата се наблюдава същият тренд – тази година производителите на царевица в света ще отчетат рекордни добиви и производство от около 1 млрд. и 250 млн. тона. В Канада и в Южна Америка се очакват по-ниски добиви. САЩ си остава най-големият производител на царевица в света.

При цената на царевицата има близо 30% намаление в сравнение с миналата година. Предлагането надвишава търсенето.

Цените на фуражите се влияят от цените на царевицата и на фуражната пшеница, които рамките на година са паднали с близо 30 процента. Не можем обаче да очакваме, че цената на фуражите ще е с 30% надолу, защото върху тяхната себестойност влияят съвсем други фактори – горива, електроенергия, труд, които вървят нагоре, посочи Симов. И прогнозира: „Няма да се учудя, ако цените на фуражите са по-високи от миналогодишните.“

При слънчогледа пазарната ситуация се нормализира – в момента цената е около 420-440 долара на тон. Преди година цените бяха около 500 долара за тон. Поевтиняването е с 15-20 процента. Съответно олиото няма как да поскъпва.

 

Още за пазарните тенденции – гледайте в предаването „Брюксел в превод“ – тази неделя от 20:30 ч само по АГРО ТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.