1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Близо 50% от тютюневия пазар в страната е нелегален

Близо 50% от тютюневия пазар в страната е нелегален

Повишението на акцизните ставки на цигарите води не до намалено пушене

Нелегалната търговия на цигари заема 40-50% от общия обем на пазара на тютюневи изделия, сочат неофициални данни на Асоциацията на производители и търговци на тютюн и тютюневи изделия предадеdariknews.bg . В някои погранични райони легалната търговия заема едва 30% от пазара.

Асоциацията на производителите и търговците на тютюн и тютюневи изделия отчете драстичен спад от 30% на обемите на търговия с цигари в България през изминалата година, в сравнение с 2008 г. Тенденцията е официалният пазар да губи от 5 до 10% на месец от обемите си, обясни председателят на асоциацията Христо Лачев.

„Практически при така наречената дистрибуция от склад на едро държавните органи са в абсолютна невъзможност да проследят цялостната верига на дистрибуция, което фактически създава условия за укриване на данъци. Над 50% от оборота при този вид търговия на второ и трето ниво от търговската мрежа, тоест там където единият дистрибутор на едро продава на друг, а след това до крайната точка на продажби, се извършва без фактури. Така стават инструмент за източване на ДДС", каза Лачев. Асоциацията ще предложи на Агенция "Митници" да бъдат въведени диференцирани режими при издаване на лицензи за търговия с тютюневи изделия на търговци на едро и търговци на дребно".

Повишението на акцизните ставки на цигарите води не до намалено пушене, а до намалено търсене на цигари с официален бандерол счита Лачев, Европейският опит показва, че в нито една страна увеличението на цените на цигарите не е намалило броя на пушачите с повече от 1-2 %.

Според АПТТИ в тази ситуация е трудно да се предвидят обемите на официалния пазар, а това означава непредвидимост на приходите за бюджета от акциз и ДДС. От асоциацията подкрепиха промените в закона, свързани със задължителната регистрация по ДДС на всички търговци на тютюневи изделия. Заради силно увеличения обем на контрабандата, която стига 70 % в погранични райони като Видин и Сандански, търговците не могат да планират продажбите на цигари със стар бандерол, който е валиден до края на март. По последни данни от някои асортименти ще има кутии със стари бандероли и за май, което значи унищожаване на стока и огромна щета за всички участници в официалния бизнес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.