1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Близо 95% от тютюна в Силистренско е обран

Близо 95% от тютюна в Силистренско е обран

Качеството на тютюна е високо, но се очакват по-ниски добиви спрямо миналогодишните

Близо 95% от тютюна в Силистренска област е обран, съобщи Фикрет Бекир, председател на Сдружението на тютюнопроизводителите от силистренското село Листец, цитиран от Агенция "Фокус".

Високите температури са благоприятни за сушенето на реколтата. Качеството на тютюна е високо, но се очакват по-ниски добиви спрямо миналогодишните. Средно от декар от сорта „Кабакулак” се прогнозират около 160 кг и 200 - 220 кг/дка за сорта „Бърлей”. Има индикации, че купувачите ще излязат на пазара с много ниски изкупни цени, заяви Фикрет Бекир. Към момента се говори за 2-3 лв. за килограм, което на практика ще доведе до ликвидиране на тютюнопроизводството. Самите производители са определили разумни цени за своята стока - 2 евро минимална цена за килограм „Бърлей” и 3 евро за „Кабакулак”. Продажби под тези стойности ще обрекат хората на загуби и невъзможност да отглеждат тютюн, категоричен бе Фикрет Бекир.

Като много трудна за тютюнопроизводителите определи годината Бекир. Според него, нито един от проблемите в бранша не е решен. Остават неяснотите относно референтният период, както и около настоящата изкупна кампания.

По думите му, след като не е отменила действието на Закона за тютюна и тютюневите изделия, а в същото време е освободила цените, държавата трябва да фиксира и някакъв минимален праг на изкупните цени за тютюна, в противен случай облагодетелствани ще бъдат купувачите за сметка на производителите. По думите на Фикрет Бекир, по силата на този закон хората пак трябва да продадат тютюна си на лицензираните фирми, те обаче излизат на пазара с много ниски цени.

В Североизточна България не са се отказали от идеята за среща със земеделския министър, макар че все още няма отговор на отправената покана. Фикрет Бекир заяви, че ако няма отклик от страна на министерството, покана да посетят района ще бъде отправена към посланиците на няколко държави у нас - Испания, Гърция, Португалия, Италия и Румъния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.