БКИХСБ обединява производители с над 80 % от пазарния дял от производството на хляб и хлебни изделия у нас
На 24.01.2011, понеделник, от 10:00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България. Тя обединява производители с над 80 % от пазарния дял от производството на хляб и хлебни изделия у нас.
На пресконференцията ще бъдат дискутирани следните теми:
- Колко струва реално производството на един хляб. Как се формира цената на хляба. Представяне на независимия одиторски доклад на Делойт България „Определяне на себестойността на два вида масов хляб”
- Реколта 2010 - има ли достатъчно качествена пшеница за производството на хляб. Има ли спекула при повишаването на цената на зърното.
- Какво е качеството на българския хляб. Има ли нужда от въвеждането на БДС. Какво представляват подобрителите, които се влагат при производството на хляба.
- Има ли натиск от страна на чуждестранните търговски вериги върху българските хлебопроизводители. Необходима ли е намеса на държавата.
Припомняме ви, че на 16 ноември БКИХСБ изрази позиция, че няма достатъчно качествена пшеница, която да осигури направата на хляб без подобрители, след като се запозна с официалния доклад за реколта 2010 на Националната служба по зърно и фуражи към МЗХ.
Друг проблем, отчетен от експертите на земеделското министерство е високия процент покълнали зърна. Като следствие от това добитото брашно ще бъде с повишена ензимна активност, което влияе пряко на качеството на хляба. За намаляване на тази активност е необходимо влагането на коректори още на етап смилане.
Поради тази причина Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България настоява за въвеждане на стандарти по цялата верига зърно- брашно- хляб.