1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България организира пресконференция

Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България организира пресконференция

БКИХСБ обединява производители с над 80 % от пазарния дял от производството на хляб и хлебни изделия у нас

На 24.01.2011, понеделник, от  10:00  часа в пресклуба на  БТА ще се проведе пресконференция на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България. Тя обединява производители с над 80 %  от пазарния дял от производството на хляб и хлебни изделия у нас.

На пресконференцията ще бъдат дискутирани следните теми:

  • Колко струва реално производството на един хляб.  Как се формира цената на хляба.  Представяне на независимия одиторски доклад на Делойт България „Определяне на себестойността на два вида масов хляб”
  • Реколта 2010 - има ли достатъчно качествена пшеница за производството на хляб. Има ли спекула при повишаването на цената на зърното.
  • Какво е качеството на българския хляб. Има ли нужда от въвеждането на БДС. Какво представляват подобрителите, които се влагат при производството на хляба.
  • Има ли натиск от страна на чуждестранните търговски вериги върху българските хлебопроизводители. Необходима ли е намеса на държавата.

Припомняме ви, че на 16 ноември БКИХСБ изрази позиция, че няма достатъчно качествена пшеница, която да осигури направата на хляб без подобрители, след като  се запозна с официалния доклад за реколта 2010 на Националната служба по зърно и фуражи към МЗХ. 

Друг проблем, отчетен от експертите на земеделското  министерство е високия процент покълнали зърна. Като следствие от това добитото брашно ще бъде с повишена ензимна активност, което влияе пряко на качеството на хляба. За намаляване на тази активност е необходимо влагането на коректори  още на етап смилане. 

Поради тази причина Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България настоява за въвеждане на стандарти по цялата верига зърно- брашно- хляб.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.