1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашното на едро леко поевтиня

Брашното на едро леко поевтиня

При търговията на дребно няма промяна

Средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко понижение през периода 30 май – 6 юни 2018 г., спрямо предходната седмица. Цените на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна, показва анализ на ДКСБТ.

Средната цена на едро за страната е 0,78 лв./кг, с 1,3% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. По области, цените са в диапазона от 0,60 лв./кг до 1,08 лв./кг, съответно в Стара Загора и София. В пет от областните центрове, където е отчетено предлагане на продукта на едро, се наблюдават разнопосочни колебания на цените спрямо предходния седмичен период, в границите от -10,3% (Бургас) до 5,9% (София).

При търговията на дребно с брашно тип „500” средните ценови стойности за страната остават 1,02 лв./кг за големите търговски вериги (ГТВ) и 1,06 лв./кг за другите търговски обекти (ДТО).

Предлагането на продукта в ГТВ е в ценовите граници от 0,97 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,12 лв./кг (Пловдив). В сравнение с предходната седмица, в областите Перник и София цените нарастват с по 2%.

През периода на наблюдение в по-малките магазини брашното се търгува на цени от 0,97 лв./кг (Варна, Велико Търново, Ловеч и Плевен) до 1,24 лв./кг (Шумен), без седмично изменение на стойностите по области.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,04 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в област Шумен – 0,20 лв./кг. В областите Варна, Пловдив, Стара Загора и Хасково цените на продукта в ДТО са в рамките на 0,01 лв./кг - 0,10 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,24 лв./кг за големите супермаркети и 0,28 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям във Враца за ДТО – 0,48 лв./кг и в Пловдив за ГТВ - 0,47 лв./кг. В областите Благоевград и София продуктът се предлага в ГТВ на цени, съответно с 0,02 лв./кг и с 0,04 лв./кг под тези на едро. Подобна е ситуацията в област София за ДТО, където продуктът се предлага с 0,03 лв./кг по-евтино отколкото на едро.

 

 

 

 

 

Етикети цени, брашно, пазар
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.