1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашното на едро леко понижи цената си в началото на април

Брашното на едро леко понижи цената си в началото на април

Средната цена на дребно на брашното в големите търговски вериги се повишава с 1% на седмична база

През анализирания период (25 март - 1 април 2015 г.) средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната остават без значителни изменения спрямо предходната седмица, информираха от ДКСБТ.

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,82 лв./кг, с 1,2% по-ниска в сравнение с предходния седмичен период. По области, цените са в диапазона от 0,63 лв./кг до 1,02 лв./кг, съответно в Плевен и София. В по-голямата част от областните центрове, където е отчетено предлагане на продукта на едро, се наблюдават разнопосочни колебания на цените спрямо предходния седмичен период, в границите от -12,1% (Монтана) до +5,3% (Силистра).

Средната цена на дребно на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) се повишава с 1% на седмична база, до 1,01 лв./кг. В тези обекти предлагането на дребно на брашно се задържа в ценовия интервал от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (София). В сравнение с предходната седмица, покачване на цените на брашното се регистрира в големите супермаркети в областите Разград и Търговище, съответно със 7,4% и 7,2%.

Средно за страната, цената на дребно на брашното в другите търговски обекти (ДТО)  се запазва на нивото от предходната седмица - 1,05 лв./кг. По области, цените на брашното в по-малките магазини продължават да се движат в границите от 0,99 лв./кг (Пловдив) до 1,15 лв./кг (Разград), без колебания спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цените на брашното в ГТВ са с 0,04 лв./кг по-ниски от тези в ДТО, като в Пазарджик тази разлика достига до 0,18 лв./кг. В три области - Варна, Търговище и Шумен, предлагането на продукта в ДТО е на по-ниски цени от тези в ГТВ с до 0,04 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,19 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,23 лв./кг. Най-голям марж между цените на едро и на дребно е регистриран във Враца - 0,38 лв./кг за ГТВ и 0,44 лв./кг за ДТО. 

През изминалия м. март 2015 г. пазарът на брашно тип „500” в страната е сравнително спокоен.

Към края на м. март средната цена на едро на брашното остава непроменена спрямо нивото отпреди един месец – 0,82 лв./кг. При средните цени на дребно на продукта също не се отчитат изменения в рамките на едномесечния период.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.