1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашното на едро леко поскъпна

Брашното на едро леко поскъпна

Средно за страната, цените на брашното в ГТВ са с 0,04 лв./кг по-ниски от тези в ДТО

През периода 14 - 21 януари 2015 г. средната цена на едро на брашно тип „500”, отбелязва леко повишение спрямо предходната седмица, докато цените на дребно остават без промяна, показва анализ на дирекция „Анализ и стратегическо планиране“ на МЗХ.

Средно за страната, цената на едро на брашното нараства с 1,2% в сравнение с предходния седмичен период, до 0,82 лв./кг. По области, търговията с брашно на тържищата е в ценовия диапазон от 0,60 лв./кг до 1,05 лв./кг, като най-ниски цени са регистрирани във Враца, а най-високи в София. В седем от областните центрове се наблюдава седмично повишение на цените в интервала от 1,3% до 11,1%, най-съществено в Смолян. Поевтиняване на брашното се отчита в две области – Благоевград (с 2,9%) и Ловеч (с 4,9%).

През изтеклата седмица средните цени на дребно на брашното за страната както в големите търговски вериги (ГТВ), така и в другите търговски обекти (ДТО) остават без промяна, съответно 1,01 лв./кг и 1,05 лв./кг.

В големите супермаркети предлагането на дребно на брашно се задържа в ценовия интервал от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (София и Шумен). В областите Варна и София се регистрира седмично покачване на цените, съответно с 1% и 1,9%. Поевтиняване на продукта се отчита единствено в Бургас – с 2%.

По области, цените на брашното в по-малките магазини продължават да се движат в границите от 0,99 лв./кг във Варна и Пловдив до 1,15 лв./кг в Разград, без колебания спрямо предходната седмица.

Средно за страната, цените на брашното в ГТВ са с 0,04 лв./кг по-ниски от тези в ДТО, като в Пазарджик тази разлика достига до 0,18 лв./кг. В четири области - Варна, Търговище, Хасково и Шумен, предлагането на продукта в ДТО е на по-ниски цени от тези в ГТВ с до 0,07 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,19 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,23 лв./кг. Най-голям марж между цените на едро и на дребно е регистриран във Враца - 0,44 лв./кг за ГТВ и 0,50 лв./кг за ДТО.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.