1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашното на едро поскъпна

Брашното на едро поскъпна

Цената на дребно е без промяна

Средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко повишение в периода 12 - 19 юли 2017 г, .спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна.

Средната цена на едро за страната през последната седмица е 0,79 лв./кг, с 2,6% по-висока в сравнение с предходния седмичен период, се посочва в доклад, публикуван на сайта на земеделското министерство. По области, цените са в диапазона от 0,60 лв./кг до 1,06 лв./кг, съответно в Стара Загора и София. В осем от областните центрове, където е отчетено предлагане на продукта на едро, се наблюдават разнопосочни колебания на цените спрямо предходния седмичен период, в границите от -1,3% (Кърджали) до 6,8% (Плевен).

При търговията на дребно с брашно тип „500” средните ценови стойности за страната остават 1,00 лв./кг за големите търговски вериги (ГТВ) и 1,04 лв./кг за другите търговски обекти (ДТО), без седмично изменение по области.

Предлагането на продукта в ГТВ е в ценовите граници от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,09 лв./кг (Пловдив), а в ДТО - от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Разград).

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,04 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Разград – 0,14 лв./кг. В три области цените на продукта в ДТО са с до 0,06 лв./кг (Варна) по-ниски от тези в ГТВ.

През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,21 лв./кг за големите търговски вериги и 0,25 лв./кг – за по-малките магазини, като за ГТВ, той е най-голям в Пловдив – 0,44 лв./кг, а за ДТО във Враца – 0,49 лв./кг. В област София цените на дребно на брашното за ГТВ са с 0,07 лв./ а за ДТО с 0,03 лв./кг под тези на едро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.