1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашното на едро поскъпна

Брашното на едро поскъпна

Продуктът се търгуваше за 0,83 лв./кг

През периода (27 август – 3 септември 2014 г.) се наблюдава леко покачване на средната цена на едро на брашно тип „500” за страната и запазване на тези на дребно на нивата от предходната седмица.

Средната цена на едро на брашното за страната нараства с 1,2% спрямо предходния седмичен период, до 0,83 лв./кг. По области, брашното се търгува на едро в ценовия диапазон от 0,61 лв./кг (Враца) до 1,02 лв./кг (Варна). В четири области се отчита седмично поскъпване на продукта, основно в рамките на 1,2 – 3%, а в Монтана и по-чувствително – с 11,1%. В други четири области се наблюдава понижение на цените на едро с между 1% (София) и 5,8% (Кърджали). Това показва редовният ценови анализ на ДКСБТ.

През анализирания период средната цена на дребно на брашното за страната в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,00 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - 1,06 лв./кг.

По области, цените на продукта в ГТВ варират от 0,91 лв./кг (Пловдив) до 1,07 лв./кг (Перник). Изменение на цените спрямо предходната седмица се наблюдава единствено в Пловдив – повишение с 1,1%.

В по-малките магазини продуктът се търгува в ценовия диапазон от 1,00 лв./кг до 1,17 лв./кг (Разград), без седмични колебания на стойностите по области.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,06 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Пазарджик – 0,17 лв./кг. В областите Перник и Търговище брашното се предлага в ДТО на малко по-ниски цени от тези в ГТВ, съответно с 0,02 лв./кг и 0,01 лв./кг.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в ГТВ са средно с 0,17 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО – с 0,23 лв./кг. Най-голям марж между двата типа цени е регистриран отново във Враца - 0,38 лв./кг за ГТВ и 0,49 лв./кг за ДТО. В областите Варна и София цените на дребно на продукта в големите супермаркети (а във Варна и в по-малките магазини) са по–ниски от тези на едро, като разликата в тази посока достига до 0,05 лв./кг.

Като цяло, през м. август 2014 г. пазарът на брашно тип „500” е относително спокоен, с тенденция на леко понижение при цените на едро.

 

Към края на м. август средната цена на едро за страната намалява с 0,02 лв./кг или 2,4% спрямо нивото отпреди един месец, до 0,83 лв./кг. В същото време, средните цени на дребно на продукта както в големите търговски вериги, така и в по-малките магазини, остават без промяна, съответно 1,00 лв./кг и 1,06 лв./кг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.