1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брашното тип "500" поскъпна на борсите

Брашното тип "500" поскъпна на борсите

Средната цена на дребно на брашното за страната в големите търговски вериги остава 1,00 лв./кг

През периода 9 - 16 декември 2015 г. средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко покачване спрямо предходната седмица, докато средните цени на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна. Това показва редовният ценови анализ на ДКСБТ.

Средната цена на едро на брашното за страната е 0,82 лв./кг, с 1,2% по-висока на седмична база. По области, търговията с брашно на тържищата е в ценовия диапазон от 0,61 лв./кг (Враца) до 1,20 лв./кг (Бургас). В четири области се отчита повишение на стойностите от 1,4% до 11,8% (Варна), докато в други пет продуктът поевтинява с между 1,3% и 6,7% (Смолян).

През изтеклата седмица средната цена на дребно на брашното за страната в големите търговски вериги (ГТВ) остава 1,00 лв./кг, а тази в другите търговски обекти (ДТО) - 1,05 лв./кг.

Цените на дребно на брашно тип „500” в големите търговски вериги (ГТВ) са в интервала от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Смолян) до 1,04 лв./кг (Благоевград, Кюстендил, Перник, Разград, Русе, Силистра и Търговище). Седмично изменение на цените се регистрира само в областите Варна и София – понижение, съответно с 1% и 4,9%.

В по-малките магазини продуктът се търгува на цени от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Разград и София). В сравнение с предходната седмица, в областите Варна и Добрич се отчита понижение на ценовите равнища съответно с 2% и 1,9%, а в област София – повишение с 9,5%.

През изминалата седмица цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в Смолян и София – 0,18 лв./кг. В областите Варна и Търговище цените на продукта в големите магазини са съответно с 0,03 лв./кг и 0,04 лв./кг по-високи от тези в ДТО. 

Средно за страната, цените на дребно в ГТВ са с 0,18 лв./кг по-високи от цените на едро, а тези в ДТО - с 0,23 лв./кг, като и при двата типа търговски обекти маржът продължава да е най-голям марж във Враца - 0,41 лв./кг за ГТВ и 0,49 лв./кг за ДТО. В областите Благоевград, София и Бургас цените на дребно на брашното в ГТВ, а в Бургас и в ДТО, са по-ниски от тези на едро с между 0,01 лв./кг и 0,20 лв./кг, като най-голяма разлика в тази посока се отчита в големите супермаркети в Бургас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.