1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бразилия спря износа на говеждо за Китай

Бразилия спря износа на говеждо за Китай

След два случая на атипична Спонгиформна Енцефалопатия при говеда, Бразилия временно прекрати износа си на говеждо месо за Китай. Заболяването, познато и като „луда крава“, беше открито още приживе при две възрастни млечни крави, предадени в кланици в щатите Мато Гросо и Минаш Жерайс.
 
Бразилските власти веднага са уведомили Световната организация за здравето на животните и са предприели мерки за ограничаване на риска от разпространение на заболяването. Засега страната запазва статута си на свободна от „луда крава“, което означава, че не се очакват сериозни последствия за търговията с живи животни и месо. Въпреки това доставките за Китай бяха спрени, тъй като между двете държави има споразумение за подобни мерки. За такива случаи подписаният преди няколко години между Пекин и Бразилия протокол предвижда износът от южноамериканската страна да бъде замразен за определен период, през който китайски ветеринари проверяват състоянието на кланиците и животновъдните ферми. При последния случай на „луда крава“ в Бразилия през 2019 година експортът на месо и живи животни беше спрян за 13 дни.
 
Към днешна дата Народната република е най-големият чуждестранен клиент за бразилското говеждо месо. Само през август тази година 58 процента от общо 210 хиляди тона, изнесени в чужбина, са били предназначени за Китай. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.