1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Брифинг на тема вино и винарски отношения в Благоевград

Брифинг на тема вино и винарски отношения в Благоевград

Водещ партньор е „Регионален Център за сътрудничество СПЕКТАР" - гр. Крива Паланка, Македония

Днес, 03 септември, от 10:00 часа в зала „101", намираща се в сградата на община Благоевград, пл. "Георги Измирлиев" №1, ще бъде проведена пресконференция по проект „Обмен на опит и добри практики във винопроизводството - принос за по-добро трансгранично икономическо развитие" по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония 2007-2013 г.

Водещ партньор е „Регионален Център за сътрудничество СПЕКТАР" - гр. Крива Паланка, Македония в партньорство със Сдружение „Евроинтегра - Клон Кресна-Сандански" и Съюз на енолозите в България.

Проектът цели да допринесе за по-доброто икономическо развитие в българо-македонския трансграничен регион чрез повишаване качеството и популяризиране на трансграничната винена продукция, както на национално така и на европейско ниво.

В процеса на изпълнение на проекта ще бъдат организирани следните дейности:

  • основаване на Сдружение на Македонските енолози;
  • провеждането на 2 специализирани обучения, които ще допринесат за по-добрия обмен на информация между макендонските и български енолози и същевременно ще запознаят участниците с европейските наредби за винопроизводство;
  • изработване на луксозен наръчник, в който ще бъдат включени най-добрите европейски практики в лозарството и винопрозиводството;
  •  изработване на уникална по рода си винена карта, която ще индикира всички лозя и винопроизводители в региона и ще предоставя необходимата информация относно произхода на различните сортове вино.

Допълнителна информация за проектните дейности ще бъде презентирана от екипа на проекта по време на откриващата пресконференция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.