1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бургаските зърнопроизводители са в стачна готовност

Бургаските зърнопроизводители са в стачна готовност

Ако до 15 март не бъдат изплатени 100% от всички европейски субсидии на земеделците, то на 21 март ще започнат национални протестни действия

Бургаските зърнопроизводителите са в стачна готовност. Това каза Николай Киров, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите - Бургас, цитиран от Агенция "Фокус".

Ако до 15 март не бъдат изплатени 100% от  всички европейски субсидии на земеделците, то на 21 март ще започнат национални протестни действия. Такова е решението на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Подписан е меморандум през месец юни 2010 година с министъра на финансите Симеон Дянков, с министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и с премиера, Бойко Борисов, който гарантира изплащането на дължимите суми. "Към момента не е изплатено нищо. Има вероятност да дадат 20-30%., защото не са покрити стари задължения", каза още Киров.

В края на миналата година земеделците бяха също в стачна готовност. Исканията им бяха министрите на финансите и земеделието да информират европейските институции за искането на зърнопроизводителите да не плащат акциз върху горивата, които ползват, данък върху продукцията и освен това получават едва 40% от европейските субсидии, които трябва да се изравнят с тези на останалите европейски страни до 2016 година. Тогава Киров каза, че това води до промяна в Закона за акциза на горивата в частта "Възстановяване на акциза на земеделските производители". Стигна се до споразумение зърнопроизводителите да полазват намален акциз на горивото за селско стопански нужди през тази година. От облекчението ще могат да се възползват само регистрираните зърнопроизводители, които обработват площи с изрядни документи и не дължат данъци и социални осигуровки. Условието бе поставено от Министерство на финансите, за да могат да излязат на светло всички производителите.

Зърнопроизводителите ще плащат пълния акциз предварително и след това ще им бъде възстановяван до следните нива: през 2011 г. - 161 лв. на 1 000 литра, през 2012 г. - 100 лв. на 1 000 литра и през 2013 г. - 60 лв. на 1 000 литра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.