1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Чехия настоява за общоевропейско решение за вноса от Украйна

Чехия настоява за общоевропейско решение за вноса от Украйна

Фермерите изпитват силни опасения от украинския внос

Вносът в Чехия на зърно и пилешко месо от Украйна се е увеличил с 30%, твърди земеделският министър Марек Виборни. Затова той призова Брюксел да намери общоевропейско решение на проблема.
 
В писмо до агрокомисар Януш Войчеховски Виборни изтъква, че вносът на селскостопанска продукция от Украйна нарушава пазарния баланс в някои държави членки на Европейския съюз. Според чешкия министър този въпрос може да бъде решен единствено на европейско ниво.
 
В своето писмо той настоява за подобряване на логистиката, създаването на по-голям капацитет за транспорта на стоките към трети страни, както и за по-добро управление на доставките. Виборни се притеснява и за безопасността на храните, идващи от Украйна и смята, че в момента, в разгара на жътвата, Европейската комисия не е достатъчно добре запозната с пазарната ситуация в държавите на първа линия.
 
Според Виборни фермерите в неговата родина изпитват силни опасения от украинския внос, като на първо място посочват зърното и пилешкото месо. Ето защо общоевропейското решение трябва да гарантира правилното функциониране на коридорите за солидарност. Експерти в Брюксел коментират, че писмото на чешкия министър може отново да разпали дискусията относно забраната за внос, наложена в Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България. В момента петте страни разрешават само транзитното преминаване на украински продукти и искат забраната да бъде удължена и след 15 септември. Дали това ще се случи е в ръцете на Европейската комисия, която дава различни сигнали по темата. Докато търговският комисар Валдис Домбровскис е против, колегата му Януш Войчеховски, отговарящ за селското стопанство е за. Критика срещу забраната идва и от повечето държави членки. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.