1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Coca-Cola в конфликт с водата в Индия

Coca-Cola в конфликт с водата в Индия

Компанията е обвинена, че е замърсила и използвала прекомерно подпочвените води, застрашавайки здравето на хиляди жители

Американският гигант Coca-Cola е обвинен, че изчерпва подземните води в Индия. Щатът Керала иска компенсации от американската компания, съобщава френският в. "Монд", цитиран от БГНЕС.

На 24 февруари парламентът на Керала, щат в Южна Индия, одобри създаването на специален съд, който да се произнесе по исковете за компенсации срещу Coca-Cola, обвинена, че е замърсила и използвала прекомерно подпочвените води, застрашавайки здравето на хиляди жители на щата.

Загубите за земеделието, замърсяването на водата, заболяванията възлизат на 48 милиона долара (34 милиона евро). Въпросният завод е построен през 2000 г. на обработваеми земи в щата Плачимада, намиращ се сред оризища, консумиращи огромни количества вода. Няколко месеца след като заводът започнал работа, жителите се оплакали от разваляне на водата, а след това и от спад на подпочвените води. Всеки ден са били изчерпвани средно по 500 000 литра и са били изхвърляни по 150 000 литра отпадъчни води.

Coca-Cola със сигурност не е единственият виновник и полага усилия за подобряване на методите си за производство. Сега са й необходими "само" 2.1 литра вода, за да произведе 1 литър от напитката си спрямо 4.7 през 2004 г.

Напрежението със земеделските производители достигна своя връх през лятото. Когато е горещо, земеделците трябва да поливат нивите си, докато Кока Кола трябва да увеличи производството, за да отговори на голямото търсене. Липсата на ясна правна рамка в някои щати също подхранва напрежението. "Това, от което се нуждаем, е промяна на манталитета на фермерите, за да не пилеят водата с традиционните си методи на напояване, а да се подготвят да приемат модерните методи като системата за капково напояване", смята Камлеш Шарма, представител на отдел "Връзки с обществеността" на Coca-Cola.

Компанията е финансирала 331 проекта за подобно напояване. Но тази система изисква скъпа поддръжка и ноу-хау, които все още не са достъпни за всички. Все повече хора трябва да търсят вода все по-надълбоко с помпи, работещи с дизел. Липсата на вода струва скъпо, особено на най-бедните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.