1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Д-р Антоанета Чакърова: Само на 1 март в София наложихме пет акта за нарушения при съхранение на храни

Д-р Антоанета Чакърова: Само на 1 март в София наложихме пет акта за нарушения при съхранение на храни

От днес в цялата страна започват проверки по търговските обекти от Българската агенция по безопасност на храните

От днес в цялата страна започват проверки по търговските обекти от Българската агенция по безопасност на храните, предаде Агенция "Фокус". По този повод д-р Антоанета Чакърова, началник отдел „Търговия на дребно” в Областна дирекция „Безопасност на храните” за град София заяви, че за предстоящите празнични дни има изготвен график, по който ще се осъществяват проверките в съответните обекти от дежурни екипи. Ще бъдат проверявани обекти за търговия на дребно, които са разположени по пазарите, а също и там, където оборотът на храни е по-бърз.

„Инспекторите ще обърнат особено внимание на тези търговски обекти, за които поне веднъж е бил подаван сигнал за храни с отклонения според консуматорите. Ние нямаме предварително оповестени обектите, които ще бъдат посетени, така че всяка една проверка през почивните дни ще бъде изненадваща за търговците”, заяви д-р Чакърова. Тя добави, че екипите на Българската агенция по безопасност на храните работят много ефективно и само от началото на месеца има наложени санкции на търговски обекти. „Само за първи март сме наложени 5 акта”, каза д-р Антоанета Чакърова.

Има и фалшиви сигнали, които според д-р Чакърова са на базата на конкуренцията. „Един процент от жалбоподатели не смеят да се легитимират”, добави тя.

Като видове нарушения не се констатират по-различни като това, което досега е установявано, заяви д-р Чакърова. Нарушенията са неводене на записи по системата за контрол, неспазване на температурния режим, смесено съхранение на различни видове храни и съхранение на храни с изтекъл срок на годност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.