1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Дания увеличава износа към трети страни

Дания увеличава износа към трети страни

В рамките на Съюза най-голям клиент остава Германия

През първите девет месеца на годината Дания е изнесла повече свинско месо към трети страни, отколкото към държавите от Европейския съюз. Според най-новите статистически данни извън ЕС са продадени 780 хиляди тона, в това число и живи животни. Количеството е с 9 процента по-голямо, отколкото през същия период на 2020-та.
 
За трите тримесечия на тази година експортът към държавите от Съюза се е увеличил само с 2 и половина на сто до 738 хиляди тона. Ако от това количество се извадят живите животни, остават почти 429 хиляди тона, изнесени под формата на месо и субпродукти. Така датският експорт към ЕС е приблизително същият като за Китай.
 
В сравнение с първите девет месеца на 2020 година износът за Народната република бележи ръст от 3 процента до 428 хиляди тона. През последните седмици количеството намалява, така че постигнатите през миналата година резултати едва ли бъдат повторени, смятат експерти в Копенхаген. За сметка на това има по-голямо търсене от други държави. Износът към Съединените щати и Австралия се е увеличил с 30 на сто, към Южна Корея със 70 процента, а към Филипините – с почти 160 процента.
Спад на износа има единствено в посока Великобритания, която отскоро е трета страна за Европейския съюз. Доставките за Острова са се свили с 15 на сто до 110 хиляди тона. 
 
В рамките на Съюза най-голям клиент за датското свинско остава Германия, въпреки че количествата намаляват за трета поредна година. Износът за Федералната република е в размер на 297 хиляди тона, или с 9 процента под миналогодишния резултат. С 210 хиляди тона на второ място се нарежда Полша, а трета е Италия със 104 хиляди тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.