1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Дървопреработвателни фирми ще сезират прокуратурата, защото не са били допуснати до първата сесия на ССБ

Дървопреработвателни фирми ще сезират прокуратурата, защото не са били допуснати до първата сесия на ССБ

Секторът е пред колапс заради хаоса с търговията и липсата на суровина, твърдят негови представители

Дървопреработвателни фирми се заканиха да сезират прокуратурата, защото не са били допуснати до първата сесия на Софийската стокова борса (ССБ) в петък, съобщи capital.bg. 

Проблемът според коалиция от фирми в бранша се състои в това, че земеделският министър обещал да няма търгове за дървесина докато не бъдат одобрени промените в Наредбата, която урежда тази търговия.

Тя бе приета през декември и влезе в сила от 6 януари като първоначално предвиждаше 42 на сто то цялата дървесина да се търгува на Софийската стокова борса. След протести от страна на бизнеса, бяха постигнати други договорености в дните преди първата сесия. 

В петък общо 28 фирми купиха 161 хил. куб. м дървесина на стойност 10.665 млн. лв. От браншовата коалиция заявиха, че сесията е била незаконна, тъй като се е търгувала дървесина "на корен", т.е. все още неотсечени дърва, а според наредбата за дърводобива и търговията продажба може да се осъществява само на вече добита дървесина.

От организацията отново се заканиха да протестират. Пред "Капитал Daily" собственик на дървопреработвателна компания разказва, че схемата на търговията включва брокер, който представлява продавача - някое от шестте големи държавни горски предприятия, и брокер, който представлява купувача. "В случая брокерът на районното ни стопанство отказа да даде информация на избрания от нас брокер за спецификацията на дървесината, цени и друга информация. Дори не стана ясно дали районното ни стопанство предлага дървесина или - не", заяви предприемачът. От фирмата - брокер на стопанството, му казали, че няма смисъл да се интересува от тази сесия, защото сделките вече са сключени и разпределени. На въпрос знае ли кои са предварително избраните купувачи собственикът на предприятието заявил, че в бранша упорито се споменават имената на няколко големи фирми в сектора.

Въпросът с брокерите бе един от проблемите, които се обсъждаха дни преди първата сесия като представители на дървопреработвателния бранш питаха по какви критерии са избрани. Тогава директорът на ССБ Васил Симов обясни, че са препоръчни такива, които разбират от дървесина. 

Докато продължават скандалите около борсовото търгуване на дървесината, дървопреработвателният сектор е пред колапс заради хаоса с търговията и липсата на суровина, твърдят негови представители. Според тях досега са продадени само 10% от определените годишни количества, докато други години по същото време процентът е надхвърля 30. Голяма част от предприятията работят с много намалени мощности или съвсем са спрели работа, обясняват от камарата на дървопреработвателите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.