1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Държавната комисия по стоковите борси и тържищата ще бъде закрита

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата ще бъде закрита

Функциите й ще бъдат поети от Министерството на икономиката и енергетиката

Държавната комисия по стоковите борси и тържищата ще бъде закрита, а функциите  ще бъдат поети от Министерството на икономиката и енергетиката. Това е записано в промените на Закона за стоковите борси и тържищата, публикувани за обществено обсъждане в интернет.

Закриването на комисията е мотивирано с политиката по съкращаване на държавната администрация. В момента ведомството е държавен орган към Министерския съвет, а работата му е да контролира и регулира създаването и дейността на стоковите борси, тържищата и пазарите на производители. Комисията издава и отнема лицензи, регистрира тържищата, води регистър на брокерите. Следи и цените на едро на основните хранителни стоки, пише "Труд".

С влизането на закона в сила тези функции ще бъдат поети от министерството на икономиката, като част от служителите на комисията ще бъдат назначени във ведомството. Останалите ще бъдат съкратени. Не е ясно каква част от чиновниците ще запазят работата си.

Освободени ще бъдат председателят на комисията Едуард Стойчев и членовете . След влизането на промените в сила комисията ще има 1 месец да прехвърли документацията си на министерството.

Промените на закона предвиждат още стоките, които се предлагат на пазарите на производители, да са придружени с документи за произход и качество. Записано е още, че при сделките задължително трябва да се издава фактура, а при плащане в брой - касов бон.

Според сега действащия закон фактура се издава при покупка от юридически лица, а когато купувачът е физическо лице, такава се дава само при поискване. Независимо от публикуваните в интернет предложения за законови промени миналата седмица за обществено обсъждане беше публикуван и проект за нов устройствен правилник на комисията. В него се предвижда 10 от сегашните служители на институцията да бъдат съкратени и на работа да останат 20 души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.