1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Държавните ценни книжа, които покриват изплащането на субсидиите за зърнопроизводителите, са пласирани при доходност от 1%

Държавните ценни книжа, които покриват изплащането на субсидиите за зърнопроизводителите, са пласирани при доходност от 1%

Номиналната стойност на заявения пакет беше от 800 млн. лева

Емисията от шестмесечни държавни ценни книжа (ДЦК), с която се покрива изплащането на европейските субсидии за зърнопроизводителите, беше пласирана при доходност (лихва) от 1%, съобщават от Министерството на финансите (МФ).

Номиналната стойност на заявения пакет беше от 800 млн. лева, но поръчките за аукциона стигнаха 1,15 млрд. лева. Предишният такъв аукцион на шестмесечни ценни книжа, който БНБ проведе, беше през 2011 година. Тогава доходността (лихвата) беше 1.38%. Датата на плащане на емисията е днес, 22 февруари, а датата на падеж е 22 август тази година.

Субсидиите на зърнопроизводителите бяха посочени от премиера в оставка Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков като причина за освобождаването на финансовия министър. Дянков дори каза, че е бил против на зърнопроизводителите да се плаща сега, след като парите от ЕС ще дойдат през март.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.