1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Дъждът вдигна цената на гроздето

Дъждът вдигна цената на гроздето

Мана съсипа реколтата, качественото върви по лев на килограм

Дъждът вдигна цената на гроздето. Заради обилните валежи през юни и юли голяма част от реколтата е съсипана, заявиха производителите. Загубите са между 20 и 30%, а на места почти 80 на сто от гроздето е пропаднало.

Лозите, които са гледани добре и са успели да задържат плода, пък са излезли доста скъпи заради честото пръскане с препарати срещу болести. Затова тази година, който иска качествено грозде, ще трябва да плаща по-скъпо. Евтино може да излезе само гроздето с лошо качество, но от него не става добро вино, казват винопроизводителите.

Който иска хубаво грозде, ще трябва да приготви най-малко 50 ст. за килограм Памид или Каберне, смятат експертите. Ако са с висока захарност, добрите сортове могат да стигнат и до лев на килограм.

По-високи цени от миналогодишните очакват производителите по морето. Там лозите са сред най-засегнатите от проливните дъждове.Листната и гроздова мана са засегнали 75-80% от насажденията.

Лозарите изчисляват, че над половината от реколтата е изгнила, а на места загубите са дори по-големи. Заради бедните добиви се очакват изкупни цени на гроздето, които няма да са по-ниски от миналогодишните.

Голяма част от гроздето с лошо качество ще потъне в сивата икономика, прогнозира кметът на Карнобат Георги Димитров. "Винпромите тази година ще разчитат предимно на собствена продукция. Миналата година те са изкупили 230 милиона тона грозде. За тази година се очаква да изкупят с 50 на сто по-малко, а реалната продукция ще е около 185 млн. тона. Това означава, че лозарите няма да могат да продадат всичко на винпромите и най-ниско качествената продукция ще бъде пласирана на черно - за преработка в частни казани и нелегални цехчета", коментира градоначалникът.

 Според прогнозата септември  ще започне с обилни валежи. Гроздето сега зрее и ако се задържи 10-ина дни дъждовно, това ще е пагубно.

 

Етикети грозде, цени, мана
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.