1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Демонстрации за домашно подквасване на българско кисело мляко се проведоха в Токио

Демонстрации за домашно подквасване на българско кисело мляко се проведоха в Токио

С български закваски в Япония подквасват и соево мляко в домашни условия

Демонстрации за домашно подквасване на българско кисело мляко се проведоха в продължение на два дни в „Токай Хандс” в Токио, това съобщи Мария Йотова, докторант в Университета в Осака, предаде Агенция „Фокус”. Идеята на тези демонстрации се е родила на среща между президента на фирмата „Накагаки Инженеринг”, който внася закваски за домашно подквасване на българско кисело мляко от България и мениджмънта на „Токай Хандс”, който проявява интерес към българските закваски.

В Япония напоследък се наблюдава тенденция домакините да си приготвят кисело мляко вкъщи. Досега от ръка на ръка се предаваше така нареченото „Капикай йогурт” или – мляко от района на Каспийско море. Това е вид ферментационен продукт, който специалистите наричат матцони със силно вискозна консистенция и блудкав вкус. След посещението в България през февруари 2009 година, президентът на фирмата „Накагаки Инженеринг” решава да предложи на японските домакини закваски за българско кисело мляко, което е всеизвестно с превъзходните си вкусови и здравословни качества. Той установил, че с българските закваски може да се подквасва не само краве, но и соево мляко – още един продукт с нарастваща популярност заради своя здравословен ефект. Това печели допълнително привърженици на микроорганизма – българска пръчица, който се оказва, че вирее отлично и в соева среда, разказва Мария Йотова. На демонстрациите много японци имаха възможност да научат не само за здравословните качества на българското кисело мляко, но и затова – как българските домакини го приготовляват в домашни условия; защо то присъства почти ежедневно на българската трапеза и как българите предпочитат да го консумират.

Много от тях си купиха от българските закваски, за да изпробват силата на микроорганизма българска пръчица в домашни условия, разказва Мария Йотова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.