1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Депутати готвят по-тежки условия за придобиването на поземлен имот у нас

Депутати готвят по-тежки условия за придобиването на поземлен имот у нас

Промените в закона ще бъдат внесени за обсъждане в парламента през следващата седмица

Макар казусът с удължаването на мораториума върху покупката на земеделска земя от чужденци още да не е решен от Конституционния съд, депутати готвят нови, по-тежки условия за придобиването на поземлен имот у нас. Промените на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи вече са готови и през следващата седмица ще бъдат внесени за обсъждане в парламента, заяви депутатът от БСП и председател на комисията по земеделие Светла Бъчварова, цитирана от "Сега". По нейни думи законопроектът е бил обсъждан достатъчно дълго и се е стигнало до консенсус.

Едно от новите изисквания, което ще важи освен за чужденци и за български граждани, е те да доказват произхода на парите за сделката. Друго нововъведение ще бъде уседналостта. В законопроекта е записано, че е достатъчно едно лице да е живяло у нас през последните 3 години, за да може да купи земя. Според Бъчварова има настоявания този срок да се удължи на 5 години. По нейни думи в други страни от ЕС, от които черпим опит, съществуват и двата варианта за срока на уседналостта. В някои страни, като например Италия, има и рестрикции върху продажбата на земи около границата. Това не е било обсъждано, тъй като в България повечето гранични земи били в Натура 2000, което ги защитавало.

Бъчварова обясни, че се работи активно и по създаването на агенция по земята. "Вече имаме идеи за концепция, в земеделското министерство има работна група с френски и немски експерти", обясни шефът на земеделската комисия. Намеренията са агенцията да се заеме с проблема с разпокъсаността на земеделските земи. В нея ще бъде събрана наличната информация от целия поземлен фонд.

Във вторник земеделският министър Димитър Греков заяви пред "Дарик", че агенцията по земята би трябвало да реши въпроса с така наречените бели петна, които създават много спорни моменти. Това са земи, които не са били потърсени от бившите им собственици или пък имат много собственици. Според земеделския министър досега не е регистриран никакъв интерес от чужденци за закупуване на земя у нас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.