1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Девет животни с неясен произход са били заловени в района на Пловдив

Девет животни с неясен произход са били заловени в района на Пловдив

Забранени са пазарите и изложбите на животни

Девет животни с неясен произход са били заловени при транспортирането им в района на Пловдив. Това съобщи д-р Тодор Бенков, началник на отдел „Здравеопазване на животните” при Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС). Животните са без документи, не е ясно откъде са закупени, което не позволява да се проследи произходът и здравният им статус. Д-р Бенков обясни, че в момента в цялата страна, както и в Пловдив вървят масирани проверки на ветеринарните инспектори съвместно с МВР по отношение търговията и придвижването на чифтокопитни животни.

Заловените 7 крави и 2 телета ще бъдат евтанизирани съгласно разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност и ще бъдат изпратени за обезвреждане в екарисаж. Мерките се налагат заради опасността от проникване на шап от района на огнищата на заболяването към вътрешността на страната.

Д-р Бенков напомни, че е забранено движението на чифтокопитни животни с изключение на транзитно преминаващите, предназначените за изнасяне, както и животните, предназначени за незабавно клане, от фермите с въведени строги мерки за биосигурност. Забранени са пазарите и изложбите на животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.