1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Девет животни са умъртвени след засечен нелегален превоз в района на варненското село Гроздьово

Девет животни са умъртвени след засечен нелегален превоз в района на варненското село Гроздьово

Труповете са предадени на екарисажа във Варна

Нелегален превоз на дребни преживни животни са засекли при проверки ветеринарните лекари в района на село Гроздьово във Варненска област. Това съобщи д-р Живка Манева, директор на Регионалната ветеринарномедицинска служба във Варна, предаде Агенция "Фокус"

Умъртвени са девет дребни преживни животни, спазвайки изискванията за хуманно отношение към животните. Труповете са предадени на екарисажа във Варна. Д-р Манева припомни, че за Варненска област остава в сила забраната за движение на живи животни с цел търговия в областта заради регистрираните две огнища на шап в Бургаска област. Разрешава се единствено движение на живи животни към съответните регистрирани кланици, ако те са придружени с ветеринарно свидетелство. Затворен остава и пазарът за живи животни във Вълчи дол.

Със заповед е спрян и обстрелът на диви животни. На хората, нарушили забраната, е съставен акт за констатирано нарушение. Ветеринарните лекари продължават с проверките и клиничните прегледи на животните във всички общини в областта. До момента са посетени около 150 обекта и са извършени над 1000 прегледи на двукопитни животни. Д-р Манева допълни, че за момента няма открит случай на заболяло от шап животно във Варненска област.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.