1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ДФ "Земеделие" започва интервенционно изкупуване на пшеница

ДФ "Земеделие" започва интервенционно изкупуване на пшеница

Определената базова цена е 101.31 евро за тон

От 1 ноември 2010 Държавен фонд „Земеделие” - Разплащателната агенция започва интервенционно изкупуване на обикновена пшеница. Изкупуването, което се осъществява във връзка с общата организация на пазара на зърнени култури в Европейския съюз, ще продължи до 31 май 2011 година. Зърното, което ще бъде предмет на интервенцията, трябва да отговаря на изискванията за минимално качество и да е добито на територията на Европейската общност.

Оферти могат да подадат всички притежатели на хомогенни партиди обикновена пшеница, ожъната на територията на Общността. Предлаганите партиди трябва да бъдат не по-малко от 80 тона, а зърното да е здраво, чисто и с търговско качество.

От деня, в който предлаганите количества в Общността надхвърлят 3 млн.тона, в 5-дневен срок Европейската Комисия има право да определи единен коефициент за разпределение, с който се редуцират всички внесени в този ден оферти. След този ден всички предлагани количества ще бъдат отхвърляни.

Интервенцията за зърнените култури ще се извършва при определена базовата цена от 101.31 евро за тон, което е приблизително 198,14 лева за тон, за максимално предложеното количество от 3 милиона тона за периода на интервенция. Цените са изчислени приблизително при курс на еврото спрямо лева 1 евро=1.9558 лв.

Базовата интервенционна цена подлежи на увеличения и намаления за качество, в зависимост от отклоненията на качествените характеристики на предлаганото зърно от минималните изисквания за качество. Цената се отнася до стоки, доставяни в интервенционните складове, преди тяхното разтоварване и не включва ДДС. Офертите за интервенционно изкупуване по образец могат да се подават в РА по постоянен адрес или седалище на оферента.

Подробна информация за условията за участие в процедурата за продажба на зърнени култури при интервенция може да се намери в сайта на ДФ”Земеделие”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.