1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Димитър Греков: Българската земя не е интересна за чужди инвеститори, защото е раздробена

Димитър Греков: Българската земя не е интересна за чужди инвеститори, защото е раздробена

Снимка:

Правителството ще работи върху възстановяването на напоителните системи

Не можем да забраним, но можем да ограничим продажбата на земя и тук ще бъде нашата основна роля - да търсим възможности и начини за ограничаване, тъй като не можем да отворим отново главата за присъединяване в Европейския съюз. Това обяви в кулоарите на парламента земеделският министър Димитър Греков, докато народните представители дебатираха в зала предложението на „Атака" за удължаване на мораториума върху продажбата на земеделска земя на чужденци.

Като пример за подобна законодателна мярка, която да ограничи продажбата Греков посочи варианта да не се развалят договори, сключени с арендатори, повечето от които са 3, 5 или 10-годишни.

„Мисля, че това не може да се случи", отговори министърът на директен въпрос дали е възможно правителството все пак да убеди останалите страни членки, че мораториумът трябва да бъде удължен. Той посочи, че не можем да правим стъпки встрани от това, което сме подписали като присъединителни договори. Възможно е и да се въведат защитени зони около ключови обекти, да не се продават земи около границите, призна Греков. Министър на земеделието бе категоричен, че в този си вид българската земя не е интересна за чужди инвеститори, защото е раздробена.

Все още не е сформирана работна група в министерството, която да анализира възможните промени в законодателството, защото „няма интерес от чужди купувачи", обясни Греков и даде за пример, че и китайците в Западна България са се отказали. Няма собственик на повече от 10 000 декара земя, посочи той. Повечето са собственици на 2-3000 декара, а запитванията са за 25 000 и нагоре по думите на министъра.

Правителството ще работи върху възстановяването на напоителните системи, обеща министърът и добави, че предстои пълен анализ на ситуацията и изготвяне на пълна напоителна карта. За целта ще се използват всички възможни източници на средства, категоричен бе той.

На 28 октомври ще бъдат изплатени всички средства на тютюнопроизводителите в размер на 11.5 млн. лв., вчера са изплатени средствата на овцевъдите и козевъдите, а през миналата седмица и на говедовъдите, похвали се министърът макар да призна, че тези средства не са достатъчни и ще се търсят допълнителни такива за следващата година. До края на месеца пък ще готов регистърът на всички земеделски производители в страната, разкри Димитър Греков.

Това значително ще им помогне при финансирането и ще отвори възможност за различните култури да се получи различно плащане, тъй като себестойността е различна. „Субсидиите трябват да бъдат различни в зависимост от културите" настоя Греков и посочи, че по този начин ще се подобри и пазарната ситуация, позволявайки по-добра конкуренция с вносните стоки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.