1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. До 2020-a година в България се очаква сериозно намаление на броя работници в селското стопанство

До 2020-a година в България се очаква сериозно намаление на броя работници в селското стопанство

Данните са от пилотния модел за развитието на пазара на труда

До 2020-a година в България се очаква сериозно намаление на броя работници в селското стопанство, дърводобива, преработващата промишленост и енергетиката. Сега заетите в тези сектори са милион и половина души. Данните са от пилотния модел за развитието на пазара на труда.

Повече работна сила ще се търси във финансите и бизнес услугите, където се очаква увеличение със 100 000 работни места. Ще се преувеличи търсенето на работна сила в областта на услугите и транспорта, сочат изследванията. Очакванията са делът на хората с висше образование сред работещите да става все по-голям. Това заяви за БНР гл. ас. Атанас Атанасов, управител на фирмата за статистически анализи, която е обобщила данните.

Атанасов подчерта, че коефициентът на икономическа активност представлява каква част от населението всъщност реално предлага своята работна ръка – работи или търси работа. Тенденциите обаче показват, че при хората със средно и с висше образование тези коефициенти ще се доближат един до друг.

Освен квалификацията и професията на пазара на труда вече се ценят и компетенциите, обясни д-р. Елка Димитрова от Министерство на труда и социалната политика. Компетенции са компютърната грамотост, владеенето на чужди езици, умението за работа в екип и за комуникация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.