1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Добивите от хлебно зърно в света от предстоящата реколта ще надминат 690 млн. тона

Добивите от хлебно зърно в света от предстоящата реколта ще надминат 690 млн. тона

Оптимистичната прогноза е на Световния съвет по зърното

Последната прогноза на Световния съвет по зърното, оповестена в края на миналата седмица, предвижда по-високи добиви от хлебна пшеница в света за реколта 2012 г. - с 1-1,5 млн. т повече спрямо прогнозата от декември 2011 г., и то при положение, че и предишната прогноза беше по-висока от добивите през 2011 г. - с 37,4 млн. т, информира Investor.bg

Така според последните прогнозни данни добивите от хлебно зърно в света от предстоящата реколта ще надминат 690 млн. тона. Ако посочената прогноза на Световния съвет по зърното се реализира, това означава, че добивите от пшеница в световен мащаб ще превишат потреблението с над 37 млн. т.

Освен това т.нар. преходни запаси от зърно от минали години ще останат големи. По данни към декември 2011 г., преходните запаси от пшеница в света възлизат на 208,5 млн. т, което е най-високото им ниво за последните 10 години. Посочената оптимистична прогноза веднага се отрази на цените на пшеницата на някои големи международни пазари на тази стока, коментираха пазарни наблюдатели.

Цената на зърното от пристанище на САЩ (FOB цена) падна от 257 долара за тон в началото на миналата седмица, на 243 долара/т в края й. Реакцията на големите европейски пазари на зърно към понижение на цената му вероятно ще се прояви тази седмица, посочиха наблюдателите.

В същото време, през предходната седмица у нас цените на едро на пшеницата и царевицата запазват средните си стойности, както в страната, така и на Софийска стокова борса (ССБ), като са почти без промяна през последните около два месеца.

Ако у нас се следват пазарните тенденции в Европа за високи добиви на пшеница в световен мащаб, то в близките седмици, а и месеци, едва ли ще има обективни предпоставки за вдигане на цените на зърното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.