1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Договорът с Меркосур застрашава 140 хил. фермери

Договорът с Меркосур застрашава 140 хил. фермери

Следващият кръг преговори ще се състои между 4 и 10 декември

140 хиляди фермери в Европейския съюз могат да загубят препитанието си, ако Брюксел позволи на държавите от Меркосур безмитен внос на захар, предупреждават от КОПА и КОДЖЕКА. Организацията настоява Европейската комисия да не включва захарта в подготвяния договор за свободна търговия с четирите южноамерикански държави.

Следващият кръг преговори между Брюксел и страните от Меркосур ще се състои между 4 и 10 декември. Тогава Европейската комисия ще представи новите си предложения за достъп до пазара на Стария континент. Според най-голямата фермерска организация евентуален безмитен внос на захар ще представлява голяма заплаха за целия сектор в Съюза. "В никакъв случай няма да се съгласим да станем жертва на интересите на други индустриални сектори, искащи да изнасят за Южна Америка, нито пък ще приемем внос на държавно субсидираната захар от Бразилия", се казва в декларация на организацията, публикувана в Брюксел.

От КОПА и КОДЖЕКА се опасяват, че отварянето на европейския захарен пазар ще засегне голяма част от 140-те хиляди фермери, отглеждащи захарно цвекло в Европа, както и повече от 30 хиляди души, заети в преработката.

Захарта е поредният сектор в селското стопанство, изправен пред риск от споразумението за свободна търговия, след като Европейската комисия предложи на страните от Меркосур безмитна квота за говеждо месо от 70 хиляди тона годишно. Комисията иска да сключи договора по възможност още преди Коледа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.