1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Доклад: Споровете за нелоялни търговски практики трябва да се решават в съда

Доклад: Споровете за нелоялни търговски практики трябва да се решават в съда

И Световната банка критикува България за войната срещу хипермаркетите

Промените в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), уж призвани да преборят някои нелоялни търговски практики, може да навредят на пазара. Въвеждането на странното понятие "значителна пазарна сила" и прекалените правомощия на комисията по конкуренцията (КЗК) носят рискове. Това са част от изводите в доклад на Световната банка, разпространен вчера.

Документът от около 60 страници с дата от 30 април е изготвен по искане на българското правителство, направено още в края на миналата година. Намеренията на управляващите са дискутирани и на специален семинар, организиран от Световната банка, на 28 януари. Въпреки оживените обсъждания и критичните мнения за българския вариант на закона, внесен от група депутати начело с Корнелия Нинова и Румен Гечев от БСП, проектът вече е приет на първо четене в парламента. Бъдещият закон въвежда мъглявото понятие "значителна пазарна сила" и предвижда КЗК да одобрява и редактира договорите на големите търговски вериги с техните доставчици. Целта според вносителите е да се защитят дребните български производители и да се даде по-широк достъп до хипермаркетите на родните стоки, пише "Сега".

Според експертите на банката обаче подходът на България към проблема не само е "уникален" в Европа, но и вреден, защото най-вероятно ще претовари и затрудни антимопополната комисия КЗК. Документът представя опита на страни като Чехия, Унгария и Италия в прилагането на "по-стриктни правила за защита на по-слабите "играчи" на пазара". Общото при тях е, че след това многократно са преправяли и прекроявали приетите мерки.

В доклада е включен преглед на подходите и на Австрия, Франция, Германия, Латвия, Португалия, Румъния, Испания, Обединеното кралство Великобритания и др. Анализът очертава различни модели, вариращи от най-малката възможна намеса на държавата, като кодекси за бизнес поведение, до подхода, който изисква най-сериозна намеса на държавата, като например въвеждане на понятието "значителна пазарна сила".

Докладът ясно казва, че управляващите у нас бъркат мястото на проблема - нелоялните търговски практики могат да бъдат разгледани като проблематика не на антиконкурентния закон, а на търговското право, на секторното регулиране или бизнес поведението, както е в други държави от ЕС.

Въз основа на анализа експертите на Световната банка предлагат шест варианта за действие, далеч "по-уместни" от мерките в закона "Нинова - Гечев". Сред тях са използването на търговското законодателство и съда, британският модел с Кодекс за поведение и др.

Според доклада за България най-работещият вариант е споровете, свързани с нелоялни търговски практики, да се решават в съда. В анализа се казва: "...търговското право е предназначено точно за спорове между страни по нарушаване на договор или непочтени търговски взаимоотношения. За сравнение, конкурентната политика е насочена преди всичко към мерки спрямо поведения, които влияят на целия пазар - а не на няколко пазарни участници... Освен това прилагането на мерки, съгласно конкурентната политика, се основава на доказателства за нанесена вреда на потребител или на цялостното икономическо благосъстояние".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.