1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Драстичен скок в цената на доматите в Благоевградско

Драстичен скок в цената на доматите в Благоевградско

Дефицитът на продукция в момента е основна причина за по-скъпите домати

Драстичен скок в цената на доматите е отчетен през последната седмица в търговската мрежа в Благоевградско. Според търговците по-високите цени с почти лев се обясняват с по-високото качество на доматите и най-вече с това, че са българко производство, а не внос.

Не така е обаче според търговците на зеленчуковата борса край Кърналово. Това съобщи за радио “Фокус” Петър Андонов, управител на борсата. Той каза, че дефицитът на продукция в момента е основна причина за по-скъпите домати. В момента на борсата се предлагат ограничени количества домати - както български, така и гръцки, като цените на българските варират между 2.50 и 2.50 лева за килограм, докато гръцките се предлагат за 2.50 лева. В търговската мрежа обаче цените достигат 3.90 лева за килограм. От борсата са категорични, че освен дефицит на домати, в момента на пазара няма друг недостиг и че проблемът ще бъде решен след около седмица, като най-вероятно вносът на продукция ще се увеличи.

Между 1.2 и 1.4 лева се търгува в момента килограм краставици българско производство, цените на вносните са по-ниски. От борсата отчитат спад като цяло и в отлив на прекупвачите - от една страна заради дефицита на домати, от друга, заради събарянето на незаконни ромски постройки в района на борсата.

Първите череши вече се предлагат по пазарите в региона. Цените варират между 6 и 8 лева за килограм. Очаква се по-масово предлагане на череши да има след около седмица. Сред по-екзотичните плодове са и дините, който се предлагат на цени от 2.80 лева за килограм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.